Χοροθεατρική απόδοση για «τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ

Χοροθεατρική απόδοση για «τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. Ενα από τα πιο όμορφα μυθιστορήματα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα» βρίσκουν και πάλι έναν δρόμο έκφρασης στο θέατρο, αυτή τη φορά μέσα από τον χορό. Μια παράσταση που συζητιέται ήδη είναι το χοροθεατρικό «Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου που από αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στο θέατρο Πόρτα.

Η ζωή έξι φίλων από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι προχωρημένη ηλικία. Εξι ιστορίες, έξι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας μέσα σε έναν κόσμο μεγάλο, ρευστό και αεικίνητο σαν τα «κύματα» της θάλασσας.

Ωστόσο, όλη η δουλειά σ’ αυτό το έργο βασίζεται όχι τόσο στην πλοκή, όσο στον ρυθμό και στις εικόνες που επανέρχονται στις έξι φωνές: το πτερύγιο ενός ψαριού, μακριά στο βάθος της θάλασσας, οι αναδυόμενοι αφροί, τα χρυσόψαρα, εικόνες κυκλικές και ευθύγραμμες, το συλλογικό και το εγώ. Πράγματι ο χορός μοιάζει να είναι τόσο ταιριαστός σε αυτή την περίπτωση…

«Το σημαντικότερο που ανάγνωσα στο έργο, πέρα από τις εκφάνσεις της ζωής των ηρώων, είναι η έννοια της ροής του χρόνου μέσα σε αυτές. Ανεξάντλητος και ασταμάτητος. Η ζωή μας είναι κάτι που ξεκινά και κινείται. Δεν έχουμε καμία επιλογή, δεν μπορούμε να σταματήσουμε, να κάνουμε μια παύση, μια ανάπαυλα. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη ζούμε» λέει ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος που τονίζει ότι «το στοίχημα είναι να δημιουργήσεις ένα έργο που να αφηγείται λίγα ενώ παράλληλα να επιτρέπει στο κοινό να σκεφτεί και να νιώσει πολλά περισσότερα».

Τα «Κύματα» εκδόθηκαν το 1931 και θεωρούνται ένα από τα αριστουργήματα της Βιρτζίνια Γουλφ, διάχυτο από λυρισμό και ανθρωπισμό. Οι κριτικές της εποχής στην εφημερίδα New York Times μιλούσαν για «ποιητική λάμψη» («poetic brilliance in the new novel by Mrs Woolf»). Η αρχική πρόθεση της συγγραφέως ήταν να ονομάσει το έργο «Οι νυχτοπεταλούδες» («The Moths») αλλά τελικά το μετονόμασε σε «Κύματα», αφού είχε εμμονή με το νερό και τη θάλασσα. Το έργο γράφτηκε μέσα σε δεκαεννέα μήνες από τον Σεπτέμβριο του 1929 έως τον Φεβρουάριο του 1931 και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Γουλφ, καθώς ολοκληρώνει τη συγγραφή του: «Εγραψα τις λέξεις o death πριν 15 λεπτά, αφού προηγουμένως διατρέχοντας τις τελευταίες δέκα σελίδες βίωσα στιγμές τόσης έντασης και μέθης που το μόνο που ένιωθα ήταν να σκοντάψω πάνω στη φωνή μου ή πολύ περισσότερο πάνω στη φωνή κάποιου ομιλητή όπως τότε που ήμουν τρελή. Σχεδόν φοβήθηκα ενθυμούμενη τις φωνές που είχα μέσα μου κάποτε. Τέλος πάντων αυτό ήταν, τέλειωσε: αυτά τα τελευταία 15 λεπτά είμαι σε μια κατάσταση μεγαλοπρέπειας και γαλήνης…».

Στην παράσταση χορεύουν οι Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Χαρά Κότσαλη, Νώντας Δαμόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και Νάντη Γώγουλου. Η μουσική είναι του Coti K, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού.

​​Κάθε Δευτέρα στις 9.15 μ.μ.

Μεσογείων 59

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή