Ειδικευόμενοι… νοσηλευτές

Ειδικευόμενοι… νοσηλευτές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε την καθιέρωση της υποχρεωτικής λήψης ειδικότητας από τους νοσηλευτές/τριες θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας το οξύ πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που εκτιμώνται στις 15.000.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής (Βήμα FM), εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ρύθμιση που θα καθιερώνει την εξειδίκευση των νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ισχύσει και για τους νοσηλευτές Π.Ε. και Τ.Ε. ό,τι ισχύει για τους ειδικευόμενους γιατρούς. Μετά την αποφοίτησή τους, θα πρέπει να ειδικευτούν σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ και για το διάστημα της ειδίκευσης θα αμείβονται. Αυτή τη στιγμή η ειδίκευση σε κάποια από τις τέσσερις ειδικότητες (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική και ψυχιατρική) είναι προαιρετική και μόνο για όσους ήδη έχουν «διετή τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρεσία νοσηλευτή».

Κάθε χρόνο αποφοιτούν 1.000 νοσηλευτές και περισσότεροι από 8.000 είναι άνεργοι. Οπως ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι του υπ. Υγείας, θα υπάρξουν και ενέργειες για την επαγγελματική αναβάθμιση των βοηθών νοσηλευτών Δ.Ε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θέσπιση καθηκοντολογίου.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΣΥ έδωσε το υπουργείο υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές». Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα («Το Βήμα») που αναφερόταν σε ελλιπή επιχορήγηση των νοσοκομείων για αγορές υλικών-υπηρεσιών (43,3 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, όταν οι αγορές ήταν 87,7 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τα μη δεσμευμένα ταμειακά υπόλοιπα των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία είχαν στις 31/1/2015 υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών 258,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93,4 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα και τα υπόλοιπα προς διάθεση. Οπως δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, «η χρηματοδότηση των νοσοκομείων καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλιά τους στις τράπεζες και, εφόσον αυτά αξιοποιηθούν, από τον προϋπολογισμό του υπ. Υγείας».

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν οι δύο πρώην υπ. Υγείας Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, που δήλωσαν (ygeia360.gr) ότι τα αποθεματικά είναι χρωστούμενα των νοσοκομείων για το 2014 και αναμένουν νομοθετική διάταξη για να αποπληρωθούν. «Το αποθεματικό των νοσοκομείων είναι τελείως διαφορετική έννοια από το ταμειακό υπόλοιπο», απάντησε ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Θ. Κομματάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή