Στην τελική ευθεία η εξαγορά της «Νίκας» από ολλανδικό fund

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της «Νίκας» από ολλανδικό fund

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» βρίσκεται ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και το ολλανδικό fund Impala Invest. Αν και ακόμη η διαπραγμάτευση με την Alpha και τη Eurobank δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το υψηλόβαθμο στέλεχος της Impala Invest, κ. Δημήτρης Βιντζιλαίος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, συνάντηση η οποία έγινε γνωστή χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την εξαγορά της «Νίκας» ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ, με την πρόταση να περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την Impala και τα υπόλοιπα από τον κ. Θεοδωρόπουλο), καθώς και «κούρεμα» των δανείων της «Νίκας» που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 73 εκατ. ευρώ. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το «κούρεμα» που έχει προταθεί είναι άνω του 30%, όμως οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι κοντά στο 20%. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της Chipita, είχε συμμετάσχει σε δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια της «Νίκας», την πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2011, αναλαμβάνοντας ομολογίες 5,4 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη φορά τον Οκτώβριο του 2012, καλύπτοντας 1,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών του σε μετοχές, κάτι που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της «Νίκας».

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Βιντζιλαίος με τον κ. Σταθάκη, ο πρώτος φέρεται να εξέφρασε προς τον υπουργό Οικονομίας την εμπιστοσύνη του στην αναπτυξιακή βούληση της κυβέρνησης. Τόνισε, δε, ότι η επιτυχία αυτής της επένδυσης συνεπάγεται πιθανόν και επόμενες από τον ίδιο όμιλο στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Ο υπουργός Οικονομίας από την πλευρά του φέρεται να ζήτησε να μη θιγούν οι 500 θέσεις εργασίας και αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και νέες. Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού fund, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον κ. Σταθάκη ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες.

Εάν η συμφωνία τελεσφορήσει, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια υπερχρεωμένη εισηγμένη θα περάσει σε άλλα χέρια, χωρίς πρώτα να γίνει κεφαλαιοποίηση των χρεών της, χωρίς πρώτα δηλαδή να περάσει στον έλεγχο των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η Σελόντα διασώθηκε, περνώντας όμως στα χέρια των τραπεζών με την ελπίδα ότι σε επόμενη φάση θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτή για την εξαγορά της. Επίσης, στην περίπτωση της Μαΐλλης έγινε πρώτα κεφαλαιοποίηση των χρεών της και εκ των υστέρων εξαγοράσθηκε από το fund HIG Capital.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή