Tα δύο φαβορί για τη διαδοχή του Μπάφετ

Tα δύο φαβορί για τη διαδοχή του Μπάφετ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδοχή του μεγαλοεπενδυτή και πάμπλουτου Γουόρεν Μπάφετ έχει αρχίσει να απασχολεί και πάλι ζωηρά τα διεθνή ΜΜΕ. Αφορμή στάθηκε η προς τους μετόχους επιστολή του, στην οποία αναφέρει ότι εκείνος και το Δ.Σ. του ομίλου του, Berkshire Hathaway, επέλεξαν τον διάδοχό του. Πολλά φημολογούνται για ποιος από τους υφισταμένους του θα αναλάβει τα ηνία μετά την αποχώρησή του. Ηδη πριν από τρία χρόνια ο ίδιος ο αειθαλής Γουόρεν Μπάφετ είχε επαινέσει τον ινδικής καταγωγής Ατζίτ Τζάιν, ο οποίος με πολύ ομαλό τρόπο διοικούσε τον κλάδο ασφαλειών της Βerkshire Hathaway. Επιπλέον, είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι θα τον υποστήριζε, εάν ποτέ αποφάσιζε να διεκδικήσει τη δική του θέση. «Αγαπά ό,τι κάνει, δεν ενδιαφέρεται να μου πάρει τη δουλειά» επισήμανε ο 84χρονος Γουόρεν Μπάφετ.

Προ τριών ημερών, σε επιστολή του προς τους μετόχους αποκάλυψε ότι εκείνος και το διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο ως διάδοχό του. Ο δε 91χρονος Τσάρλι Μάνγκερ, δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον μεγιστάνα και αντιπρόεδρος της Berkshire, έγινε πιο συγκεκριμένος και δήλωσε πως ο Ατζίτ Τζάιν και ο Γκρεγκ Εϊμπελ, ο επικεφαλής των ενεργειακών μονάδων της Berkshire, είναι οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι. Επιπλέον, διευκρίνισε πως ο 63χρονος Τζάιν και ο 52χρονος Εϊμπερ είναι ο καθένας στο δικό του πεδίο καλύτερος διευθυντής από τον Μπάφετ. Ο Ατζίτ Τζάιν, με σπουδές μηχανικής και διοίκησης, εισήλθε στην Berkshire τo 1986 και ο Μπάφετ αμέσως τον τοποθέτησε στην κεφαλή της National Indemnity, μιας μικρής και προβληματικής εταιρείας αντασφαλίσεων.

Εκτοτε την έχει μεταμορφώσει σε έναν κολοσσό του ασφαλιστικού κόσμου, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ. Από πλευράς του ο Τσάρλι Μάνγκερ αναγνώρισε στον Τζάιτ ικανότητα, ταχύτητα, ευστροφία και αποφασιστικότητα, χωρίς να εκθέσει ποτέ τον όμιλο της Berkshire σε κινδύνους. Ο καναδικής καταγωγής Εϊμπελ με σπουδές λογιστικής διοικεί τον κλάδο ενέργειας. Η άνοδός του είναι πιο πρόσφατη από του Ατζίτ Τζάιν, και φανερώνει τη στροφή της Berkshire σε επιχειρήσεις υπό αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και εντάσεως κεφαλαίου, όπως οι ενεργειακές και οι σιδηρόδρομοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή