Θα πνιγούμε στα ρηχά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση γνώριζε, πριν από τις εκλογές, ότι το κρατικό ταμείο ήταν μείον, με σωρευτικό ελλειμματικό ταμειακό αποτέλεσμα 4,6 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι όχι όμως η εξόφληση του ίδιου του χρέους. Αν προσθέσουμε και τις εξοφλήσεις παλαιότερων χρεών που έχουν ωριμάσει και πρέπει να αποπληρωθούν, τότε έχουμε τη συνολική εικόνα των αναγκών που πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος.

Αυτό το δεύτερο σύνολο χρημάτων είναι εκείνο που πρέπει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει την κανονική λειτουργία του κράτους και αυτό είναι το περίφημο «χρηματοδοτικό κενό».

Τίποτε το κρυφό δεν υπήρχε ποτέ σε αυτό το μέγεθος. Ηταν γνωστό εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες και σίγουρα το γνώριζε όποιος είχε λόγο να ενδιαφερθεί για την κατάσταση του δημόσιου οικονομικού ήδη πριν από τις εκλογές. Οι τεχνοκράτες της τρόικας έχουν πάντοτε στη διάθεσή τους έναν πίνακα χρηματοδοτικών ροών, όπως οφείλει να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τα οικονομικά, είτε πρόκειται για το κράτος, είτε για κάποιον οργανισμό, όπως είναι μια επιχείρηση, ακόμη και μια οικογένεια. Δεν μπορεί λοιπόν να δεχτεί κανείς την προβαλλόμενη αγωνία που διακατέχει σημαντική μερίδα των κυβερνητικών στελεχών. Πολυάριθμοι κυβερνητικοί παράγοντες είτε το λένε, είτε όχι, θεωρούν τη δημοσιονομική ασφυξία ως προκληθείσα από μυστικές προετοιμασίες και καταχθόνιους υπολογισμούς της «ντόπιας και ξένης αντίδρασης». Τελικά όμως, αν η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει, τότε, πολύ απλά, δεν θα πληρώσει, όπως δημοσίως την παροτρύνουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές της. Υπάρχει, ωστόσο, μια σοβαρή επιδείνωση. Πολλοί από εκείνους που θα συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να «φεσώσει» τους πιστωτές της, δεν πληρώνουν τίποτε από όσα οφείλουν στο κράτος.

Το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο επειδή η νέα κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον έλεγχο των τεχνοκρατών των «θεσμών». Επομένως, οι τελευταίες δόσεις της παραταθείσας μνημονιακής δανειακής σύμβασης, καθώς και οι τρέχουσες δόσεις του δεύτερου δανείου του ΔΝΤ δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την πολιτική φόρων. Ποιος θα είναι, για παράδειγμα, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης; Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τον έκτακτο φόρο επί του πλούτου; Τι θα συμπεριλάβει το περιουσιολόγιο; Είναι προφανές ότι προσεχώς, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα μοιάζει με εκείνη του ασθενή που απειλείται από πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα αντέξει ο οργανισμός. Ειδικά αν δεν γίνει εσπευσμένη εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γλιτώσαμε τον πνιγμό στα βαθιά νερά του 2010, αλλά κινδυνεύουμε να δούμε τη χώρα να πνίγεται στα ρηχά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή