Οι πιέσεις οδηγούν στο τύπωμα χρήματος

Οι πιέσεις οδηγούν στο τύπωμα χρήματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν τα επιχειρήματα που στηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,3% τον Φεβρουάριο όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) έδειξαν μια χαμηλότερων των προσδοκιών επέκταση του κλάδου μεταποίησης. Ειδικότερα, η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή, αντανακλώντας τη γενικότερη δυσαρέσκεια για την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Οι ειδήσεις από την Κίνα δεν είναι, επίσης, θετικές. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ενισχύονται, κατά συνέπεια, τα σενάρια για ένα αποδυναμωμένο οικονομικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα.

Ξαναγυρίζοντας στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, το περασμένο Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα εντατικές διαβουλεύσεις για το ζήτημα χρέους και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αλλά δίχως κανένα απτό αποτέλεσμα. Από τη μια πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εξαντλούνται τα κεφάλαιά της. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε επιφυλάξεις για τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα μέσα στην προθεσμία του τετραμήνου.

Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα αυτόν τον μήνα. Η Ευρωζώνη και η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέχρι στιγμής, έχουν αρνηθεί την αύξηση του ορίου στην έκδοση γραμματίων από την Αθήνα.

Αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν διατίθενται στην κυβέρνηση. Παράλληλα, η Αθήνα επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κέρδη των 1,9 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η EΚΤ από τις τοποθετήσεις της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ομως, ούτε αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι εάν ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, και το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης καταλήξουν σε κάποιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν από τον Μάρτιο ένα κομμάτι της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ – η εκταμίευση της οποίας είναι δρομολογημένη για τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα, η γραμμή των Βρυξελλών ήταν πολύ πιο αυστηρή. Εθεταν ως απόλυτη προϋπόθεση την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκταμίευση των υπολειπόμενων χρημάτων από το πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Εχουν προηγηθεί, επίσης, αρκετές προφορικές κονταρομαχίες. Σε ομιλία του ο κ. Τσίπρας το Σαββατοκύριακο κατηγόρησε τη Μαδρίτη και τη Λισσαβώνα για απόπειρα σαμποτάζ των διαπραγματεύσεων για το υπέρογκο χρέος της χώρας για πολιτικούς λόγους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, απάντησε, λέγοντας ότι έχει τηρήσει στάση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα. Παρότρυνε, μάλιστα, την κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Παρατήρησε, επίσης, ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τις υποσχέσεις που έδωσε μια κυβέρνηση της αριστερής παράταξης και τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει η χώρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Πρόσφατη δημοσκόπηση, πάντως, έδειξε ότι οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οπισθοχώρησε και ζήτησε μια προσωρινή στήριξη από τους εταίρους στην Ευρωζώνη μέχρι να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή