Περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο και τον Παππά

Περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο και τον Παππά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις επιτυχημένες έρευνες των δικαστικών Αρχών για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δικαιοσύνη, αν και προσπάθησε, δεν κατόρθωσε να δικάσει τους εμπλεκομένους προτού λήξουν τα 18μηνα προσωρινής τους κράτησης, με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα να αποφυλακίζονται ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και δύο από τους πλέον προβεβλημένους βουλευτές του.

Εν όψει των επικείμενων αποφυλακίσεων του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και των έγκλειστων βουλευτών Χρήστου Παππά και Ιωάννη Λαγού, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές με προτάσεις τους επιχειρούν να θέσουν, τουλάχιστον, περιοριστικά μέτρα για τους αποφυλακισθέντες, προκειμένου να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι και για να εξασφαλιστεί η παρουσία τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι όροι για τον γ.γ.

Στο πλαίσιο αυτών των εισαγγελικών προτάσεων προς το Δικαστικό Συμβούλιο, ο εισαγγελέας Ιω. Προβατάρης πρότεινε ειδικά για τον Νίκο Μιχαλολιάκο να επιβληθούν, μόλις αποφυλακιστεί, περιοριστικά μέτρα, όπως υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ αλλά και διατήρηση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού του, που του έχει επιβληθεί από τις δικαστικές Αρχές για άλλες κατηγορίες, πέραν της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Αν οι περιοριστικοί όροι που προτείνονται γίνουν δεκτοί από το Δικαστικό Συμβούλιο, τότε ο επικεφαλής της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος θα βγει μεν από τις φυλακές, αλλά δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ θα βρίσκεται σε καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης.

Σχετικά με την επικείμενη αποφυλάκιση και του Χρήστου Παππά –Μιχαλολιάκος και Παπάς βγαίνουν στις 29 Μαρτίου– ο εισαγγελέας Δημήτριος Ασπρογέρακας προτείνει αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα, προτείνει στον υπόδικο βουλευτή να επιβληθούν, μόλις βγει, περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου, παράδοση του διαβατηρίου του, απαγόρευση κυκλοφορίας του εκτός Αττικής, υποχρέωση εμφάνισης τρεις φορές στο αστυνομικό τμήμα και υποχρεωτικά διανυκτέρευση μόνον στο σπίτι του.

Ανάλογη πρόταση αναμένεται και για τον Γιάννη Λαγό, για τον οποίο επίσης λήγει το 18μηνο, ενώ οι προτάσεις αυτές θα κριθούν σε τελικό επίπεδο από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Μετά τις αποφυλακίσεις των τριών που εκθέτουν για μία ακόμη φορά τη Δικαιοσύνη, που εμφανίζεται να αδυνατεί να δικάσει εγκαίρως ακόμη και μία τόσο σοβαρή υπόθεση, στις φυλακές θα μείνουν μόνον οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και Νικόλαος Μίχος. Αλλά και αυτοί δεν πρόκειται να μείνουν μέσα για καιρό, καθώς η δίκη της Χ.Α. που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου δεν θα έχει τελειώσει όταν θα αποφυλακιστούν.

Η διάρκεια της πολύκροτης δίκης με τους 73 συνολικά κατηγορουμένους, από τους οποίους οι 18 βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. τον Ιούνιο του 2012, δεν αποκλείεται να έχει ως συνέπεια ακόμη και την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που προς το παρόν κρατείται με αλλεπάλληλα εντάλματα των ανακριτικών Αρχών.

Το σενάριο της αποφυλάκισης ακόμη και του Ρουπακιά, το οποίο όλοι απεύχονται, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κόλαφο για τις δικαστικές αρχές, που, ενώ από τη μία σήκωσαν το βάρος των ερευνών για την εγκληματική δράση της Χ.Α., και μάλιστα επιτυχώς, από την άλλη δεν μπόρεσαν να δικάσουν την υπόθεση στην ώρα της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή