Διορθώσεις στο ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Διορθώσεις στο ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 200,3 εκατ. ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος των προωθούμενων διατάξεων για την ανθρωπιστική κρίση. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή υπάρχουν διορθώσεις, κυρίως αναφορικά με την επανασύνδεση και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παραμένουν όμως διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα εκταμιευθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, πιθανότατα από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που είχαν «κοπεί» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσπάθησε με δηλώσεις της να προσδιορίσει την «ακραία φτώχεια», οριοθετώντας την σε 4.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα για 4μελή οικογένεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων επιλογής των δικαιούχων θα υπάρξει πρόβλεψη για πραγματικό (όχι τεκμαρτό) εισόδημα έως 400 ευρώ τον μήνα για τετραμελή οικογένεια. Το εισόδημα θα μπορεί να φθάνει έως τα 6.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, ενώ δεν θα αποκλείονται περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων. Το άρθρο για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος άλλαξε και πλέον δεν υπάρχει αναφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο. Προβλέπεται η παροχή δωρεάν ρεύματος για το 2015 έως 300 Kwh τον μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και τις 31/1/2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (στο αρχικό άρθρο υπήρχε πρόβλεψη για διαγραφή τους). Η χρηματική αξία της παροχής δεν συνυπολογίζεται για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το μέτρο αφορά περίπου 150.000 οικογένειες και το ΓΛΚ το κοστολογεί σε 22 εκατ. ευρώ.

Στο άρθρο για το επίδομα στέγασης από 70 έως 220 ευρώ τον μήνα σε έως 30.000 νοικοκυριά, την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε η διατύπωση «συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ» στο ύψος της επιδότησης, καθώς στα ενοίκια δεν επιβάλλεται ΦΠΑ. Αντιδράσεις προκαλεί η πρόβλεψη για ανανέωση των συμβολαίων, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για χρονοβόρο και γραφειοκρατική διαδικασία. Το κόστος της παροχής εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 40,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν επεκταθεί το 2015, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ωφελούμενοι είναι, εκτός από τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το επίδομα καταβάλλεται απευθείας σε αυτούς και είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Στο τελικό άρθρο για την επιδότηση σίτισης έχει αφαιρεθεί η αρχική πρόβλεψη για έως 300.000 άτομα, καθώς δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, οι δικαιούχοι είναι πιθανό να ανέρχονται σε 170.000 οικογένειες, που με ένα κουπόνι σίτισης ή μια ηλεκτρονική κάρτα θα έχουν πρόσβαση σε είδη σίτισης, ίσως και σε κάποια είδη προσωπικής υγιεινής. Το κόστος εκτιμάται σε 137,7 εκατ. ευρώ.

Στα 20 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΓΛΚ τις προβλέψεις για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Οι εισαγγελείς

Εν τω μεταξύ, μια άλλη διάταξη, όχι για την ανθρωπιστική κρίση αλλά για τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 του σχεδίου νόμου, υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς εντάσσουν τη δράση τους στα σχέδια συντονισμένων ενεργειών, τα οποία εκπονεί η Γενική Γραμματεία, συμβάλλουν, δε, με τις ενέργειές τους, στην υλοποίηση ελεγκτικών προγραμμάτων δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής». Σε ανακοίνωσή της η Ενωση καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη, επισημαίνει ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τους εισαγγελείς και την Εισαγγελία ως ανεξάρτητη δικαστική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή