Καπελέρης: «Δεν είχα λίστα, μόνο 10 ονόματα»

Καπελέρης: «Δεν είχα λίστα, μόνο 10 ονόματα»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή τους ότι πρόθεση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ήταν η διεξαγωγή όλων των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής εξέφρασαν στην κατάθεσή τους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης όσο και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης. Η τοποθέτηση αυτή αμφισβητήθηκε ευθέως από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία απηύθυνε καταιγισμό ερωτήσεων στον κ. Πλασκοβίτη με διττό στόχο: αφενός να καταδείξει ότι η λίστα Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα με τον πλέον επίσημο τρόπο, εν αντιθέσει με τις ελληνικές αρχές που τη διαχειρίστηκαν «αδιαφανώς», και αφετέρου να αποδώσει τη μη διερεύνηση της λίστας στην ύπαρξη σε αυτή των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΙΣ.: Μήπως φρέναρε το πράγμα γιατί μες στη λίστα βρέθηκαν συγγενικά του πρόσωπα;

ΜΑΡΤ.: Δεν έχω γνώση των γεγονότων για να εκφέρω κρίση.

ΕΙΣ.: Μήπως γι’ αυτό, ενώ καιγόταν για τη φοροδιαφυγή όπως λέτε, όταν έπεσε πάνω στα ονόματα πάγωσε ο έλεγχος;

ΜΑΡΤ.: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση προθέσεως. Σε άλλες περιπτώσεις που έχω υπ’ όψιν μου, ζητούσε να συνεχιστούν οι έλεγχοι και ρωτούσε…

ΕΙΣ.: Ναι, αλλά εκεί δεν ήταν οι συγγενείς του…

«Εάν οι ερωτήσεις γίνονται παραγωγικά για να παραγάγουν χρήσιμες απαντήσεις για το δικαστήριό σας, τουλάχιστον να γίνονται με δικονομικό τρόπο», αντέδρασε ο εκ των συνηγόρων κ. Κουρελέας προκαλώντας εν συνεχεία την αντίδραση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου.

Νωρίτερα, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών είχε καταθέσει πως εκείνος ανέλαβε για να έρθει η λίστα Λαγκάρντ μέσω της πρεσβείας στη Γαλλία, αλλά και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε πει ότι «το όλο θέμα πρέπει να είναι εμπιστευτικό για να μην εκθέσουμε τις γαλλικές αρχές ενώπιον των ελβετικών». Σε σύσκεψη τον Ιανουάριο του 2011 αποφασίστηκε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι, είπε ο κ. Πλασκοβίτης. «Η λίστα αυτή ήταν δύσκολο στοιχείο. Από μόνες τους οι καταθέσεις στο εξωτερικό δεν λένε τίποτα. Μπορεί να δικαιολογούνται τα χρήματα των καταθετών». Κατά τον κ. Πλασκοβίτη, η λίστα ελήφθη νόμιμα από τις γαλλικές αρχές, αλλά ο χειρισμός θα έπρεπε να είναι διακριτικός.

Της κατάθεσης του κ. Πλασκοβίτη προηγήθηκε η κατάθεση του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρη. Οπως είπε, ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε δέκα ονόματα και του ζήτησε να κοιτάξει το φορολογικό προφίλ τους. «Δεν μου δόθηκε εντολή για έλεγχο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να έχω γραπτή επίσημη εντολή, να πρωτοκολληθεί για να ζητήσω από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Αλλωστε δεν είχα τη λίστα. Τι έλεγχο να κάνω; Χωρίς στοιχεία; Με το ονοματεπώνυμο μόνο;». Ο κ. Καπελέρης αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη της 24/1 επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτή αποφασίστηκε ο έλεγχος της λίστας, αλλά ότι εκκρεμούσε η απόφαση του υπουργού για το ποια υπηρεσία θα έκανε τον έλεγχο. «Από τότε δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα. Εγώ μετά πήγα ως γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών και θεώρησα ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον διάδοχό μου στο ΣΔΟΕ τον κ. Διώτη». Και ο κ. Καπελέρης πάντως δήλωσε στο δικαστήριο ότι «πρόθεση του υπουργού ήταν να συνεχίζονται οι έλεγχοι. Το ζητούσε εναγωνίως… Στήριζε την υπηρεσία και είχαμε άψογη συνεργασία».

Την άποψη ότι για τη διενέργεια ελέγχου από το ΣΔΟΕ δεν ήταν απαραίτητη η εντολή του υπουργού εξέφρασε καταθέτοντας ο πρώην νομικός σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ, Αναστάσιος Μπάνος, διαψεύδοντας τον σχετικό ισχυρισμό του κ. Καπελέρη. Ο μάρτυρας εξήρε την εντιμότητα και το ήθος του κ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε τη σημασία του νομοθετικού του έργου στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ υπογράμμισε τη βραδύτητα με την οποία οι υπηρεσίες διενεργούν ελέγχους σε θέματα φορολογικής φύσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή