Σουλτς: Οι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα

Σουλτς: Οι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκμεταλλευτούν κάθε λεπτό της ώρας τους επόμενους τέσσερις μήνες  καλεί τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ο Μάρτιν Σουλτς.  Με άρθρο του στην πλατφόρμα LinkedIn ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει στην Αθήνα το μήνυμα ότι έχει φτάσει η ώρα να σταματήσει να κατηγορεί τους άλλους και να μην απειλεί με Αρμαγεδώνα στο άμεσο μέλλον. Αντιθέτως, καλεί την κυβέρνηση στην Ελλάδα να κάνει κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες.

«Είναι ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια, να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρηση ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες» γράφει ο Σουλτς.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε θα εξυπηρετήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενός παράγοντα που απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό και χωρίς τον οποίο οι βιώσιμες λύσεις γίνονται πολύ δύσκολες.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρεται και στους τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα.

Αρχικά, αναφέρεται στην εκλογή μιας κυβέρνησης που δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο χέρι της να τα καταφέρει. «Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει σωστή διάγνωση των προβλημάτων, αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν αποτυπώνει τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος».

Δεύτερον, η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της ακραίας λιτότητας. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν καθοριστικά γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει πιο έντονη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων φιλικών προς τις επενδύσεις.

Τρίτον, η ΕΕ έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με ένα σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για παράδειγμα.

Καταλήγοντας, ο Μάρτιν Σουλτς κάνει λόγο για μια τεράστια ευκαιρία, ωστόσο, όπως επισημαίνει, όλα εξαρτώνται από το πόσο εποικοδομητικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή