Προσπάθεια εκτροχιασμού της συμφωνίας

Προσπάθεια εκτροχιασμού της συμφωνίας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε χθες να πείσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αντιταχθεί στην πολιτική του προέδρου Ομπάμα απέναντι στο Ιράν, σε μια ομιλία που προξένησε σημαντικές αντιδράσεις μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Νετανιάχου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν οδηγούν σε μια «κακή συμφωνία» και προέτρεψε το Κογκρέσο να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων στην Τεχεράνη, ώστε να εκτροχιάσει τη συμφωνία.

Η ομιλία του Νετανιάχου δεν περιείχε νέα στοιχεία ούτε αποκαλύψεις, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου. Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν 28 φορές στη διάρκεια της ομιλίας, εκ των οποίων τις 17 όρθιοι. Ομως, όπως σημείωσαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «η πιο αξιοσημείωτη εικόνα από τη Βουλή ήταν η Νάνσι Πελόζι, που έδειχνε να οργίζεται και να μην πιστεύει στα αυτιά της στη διάρκεια της ομιλίας. Καθώς σηκωνόταν και καθόταν στη διάρκεια των χειροκροτημάτων, η ενοχλημένη έκφραση στο πρόσωπό της κατέστησε σαφές ότι σηκωνόταν μόνο από υποχρέωση, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας γύριζε συχνά για να σχολιάσει».

«Επειδή εκτιμώ τη σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ και αγαπώ το Ισραήλ, ήμουν έτοιμη να δακρύσω ακούγοντας την ομιλία», είπε η Πελόζι αμέσως μετά. «Με θλίβει βαθιά η προσβολή προς τους έξυπνους χειρισμούς των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, η περιφρόνηση προς τις γνώσεις μας για το επίπεδο απειλής που συνιστά το Ιράν και για τη γενικότερη δέσμευσή μας να αποτρέψουμε τη διασπορά πυρηνικών όπλων».

Στόχοι συμφωνίας με Ιράν

Η εκκολαπτόμενη συμφωνία στοχεύει να περιορίσει, μέσα από συνεχείς ελέγχους, τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ο Νετανιάχου επέμεινε στην παρουσίαση του Ιράν ως απειλής που δεν μπορεί να ανασχεθεί με συμφωνίες. «Η συμφωνία δεν θα είναι αποχαιρετισμός στα όπλα αλλά αποχαιρετισμός στον έλεγχο των εξοπλισμών», είπε. «Είναι μια κακή συμφωνία και είμαστε καλύτερα χωρίς αυτήν», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι η εναλλακτική στη μη συμφωνία «είναι μια καλύτερη συμφωνία αργότερα». « (Οι Ιρανοί) Χρειάζονται τη συμφωνία περισσότερο από εσάς», είπε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

Ο Νετανιάχου συνέκρινε το Ιράν με το «Ισλαμικό Κράτος» και τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «αντίστροφη μέτρηση προς έναν πυρηνικό εφιάλτη».

Το Ιράν, που δεν έχει πυρηνικά όπλα, υπόκειται στους ελέγχους που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, την οποία έχει υπογράψει.

Αντιθέτως, το Ισραήλ, η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη αυτή.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν προσέφερε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ή εναλλακτική λύση προς τις συνομιλίες με το Ιράν», είπε ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι συνάντησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα μετά την ομιλία του Νετανιάχου στο συνέδριο της εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, τον λόγο πήρε η επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, Σούζαν Ράις. Η Ράις τόνισε ότι, μόνο στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει στο Ισραήλ βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων. «Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μια καλή συμφωνία για ένα εντελώς ανέφικτο ιδεώδες», είπε η Ράις, αναφερόμενη στην πλήρη εγκατάλειψη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. H Ράις είχε χαρακτηρίσει το ταξίδι του Νετανιάχου στις ΗΠΑ «καταστροφικό».

Το ταξίδι του Νετανιάχου διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου, ενώ τουλάχιστον 50 βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών είχαν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ομιλία, καθιστώντας εμφανή τη ρωγμή στη μέχρι τώρα ομοιόμορφη υποστήριξη του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου προς το Ισραήλ.

Επικρίσεις Μογκερίνι

Την ομιλία του Νετανιάχου επέκρινε εμμέσως η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η διασπορά φόβων δεν βοηθά σε αυτό το στάδιο», δήλωσε. «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους παράγοντες της δημόσιας ζωής να διευκολύνουν και να μη θέτουν σε κίνδυνο εξαιρετικά δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες». Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μασουμέχ Εμπντεκάρ, υποστήριξε ότι η επιρροή του Νετανιάχου είναι περιορισμένη. «Προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι τα πιο λογικά λόμπι και στις δύο πλευρές επιδιώκουν τη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή