Ολες οι δυνάμεις της Τεχεράνης κατά του ISIS

Ολες οι δυνάμεις της Τεχεράνης κατά του ISIS

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικός διαγράφεται ο ρόλος του σιιτικού Ιράν στην εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των σιιτικών πολιτοφυλακών που μάχονται στο πλευρό τους για την ανακατάληψη της σουνιτικής πόλης Τικρίτ από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC που επικαλείται ιρακινές πηγές, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, παίρνει προσωπικά μέρος στην επιχείρηση, συντονίζοντας τη δράση πολιτοφυλακών που έχουν σχηματίσει Ιρακινοί σιίτες υπό την επωνυμία Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης. Ανάλογο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο Ιρανός στρατηγός βρισκόταν χθες στο χωριό Αλμπού Ραγιάς, σε απόσταση 55 χλμ. από την Τικρίτ, απ’ όπου διηύθυνε τις επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο της πόλης. Στο πλευρό του βρίσκονταν οι διοικητές δύο σημαντικών σιιτικών πολιτοφυλακών, της οργάνωσης Μπαντρ και του σχηματισμού Χασίντ Σααμπί. Μία από τις πολιτοφυλακές που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση είναι οι Ταξιαρχίες Χορασάν, οι οποίες ορκίζονται αφοσίωση προσωπικά στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Διοικητές μονάδων του ιρακινού στρατού που παίρνουν μέρος στην πολιορκία της Τικρίτ ανέφεραν ότι οι σιιτικές πολιτοφυλακές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά να διαθέτουν βαρέα όπλα, όπως πυροβόλα των 107mm, αλλά και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ιρανικής προέλευσης.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ, οι οποίες συμμετείχαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, σε άλλα σημεία του Ιράκ, όπως και της γειτονικής Συρίας, μένουν προς το παρόν αμέτοχες στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Τικρίτ, στρατηγικής σημασίας πόλης, επί του ποταμού Τίγρητα, η οποία αλώθηκε από τους τζιχαντιστές προ οκτώ μηνών. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον στην έντονη ανάμειξη του ιρανικού παράγοντα.

Ενδεχόμενη κατάληψη της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, θα είχε μεγάλη συμβολική σημασία για το Ιράν, αλλά και για τους Ιρακινούς σιίτες. Από στρατιωτική άποψη, θα άνοιγε τον δρόμο για την από καιρό αναμενόμενη εκστρατεία με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, της μεγαλύτερης πόλης που εξακολουθούν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή