Στο 30% αύξησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα Ουκρανίας

Στο 30% αύξησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα Ουκρανίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, που πράγματι σημείωσε ανάκαμψη, αλλά και να διασφαλίσει δάνειο από το ΔΝΤ.

Το επιτόκιο της γρίβνα, όπως αποκαλείται το νόμισμα της Ουκρανίας, εκτινάχθηκε έτσι στο 30% από το 19,5% στο οποίο βρισκόταν ώς χθες και όπως τόνισε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Βαλέριγια Γκοντάρεβα, στόχος της κίνησης είναι «η σταθεροποίηση της κατάστασης στις αγορές κεφαλαίων και δανεισμού». Παράλληλα διατηρείται σε ισχύ η υποχρέωση που επέβαλε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις η ρυθμιστική αρχή να μετατρέπουν στο εθνικό νόμισμα το 75% του συναλλάγματος που διαθέτουν από τις συναλλαγές τους. Τα δύο μέτρα σε συνδυασμό έδωσαν ώθηση στη γρίβνα που ενισχύθηκε χθες κατά 9,3% έναντι του δολαρίου. Ετσι το νόμισμα της Ουκρανίας κυμαινόταν χθες στα 24,25 γρίβνα έναντι ενός δολαρίου από τα ιστορικά χαμηλά των 33,75 γρίβνα στο δολάριο που είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους το νόμισμα της Ουκρανίας έχει υποτιμηθεί κατά 60% έναντι του δολαρίου, εμφανίζοντας τη χειρότερη πορεία μεταξύ των νομισμάτων ανά τον κόσμο.

Σχολιάζοντας την κίνηση ο Φιοντόρ Μπανιένκο, διαπραγματευτής συναλλάγματος στην Dragon Capital του Κιέβου, τόνισε πως «η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει πιο ελκυστική την τοποθέτηση σε γρίβνα και θα είναι θετικός παράγων αλλά δεν μπορεί από μόνο του το μέτρο να υποκαταστήσει την έλλειψη προσφοράς δολαρίων». Ο ίδιος εκτιμά πως χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων νομισματικής πολιτικής με άλλα μέτρα διοικητικής φύσης». Την περασμένη εβδομάδα, όταν το νόμισμα της χώρας βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, η κεντρική τράπεζα επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου, καθώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών. Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η ενίσχυση του νομίσματος στα 21,7 γρίβνα έναντι ενός δολαρίου όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους. Αν το επιτύχει, θα βοηθήσει στο να διασφαλίσει η Ουκρανία το δάνειο ύψους 17,5 δισ. δολαρίων που διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ και το οποίο θα εξετασθεί την επόμενη εβδομάδα στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, μέχρι στιγμής το ουκρανικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει όλους τους νόμους που θέτει το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για την έγκριση του τετραετούς αυτού δανείου. Η χρηματοδότηση είναι αναγκαία στην Ουκρανία για να στηρίξει την οικονομία της που εξαιτίας του παρατεταμένου εμφυλίου συρρικνώθηκε κατά 15,2% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Οπως τονίζει ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές στη Standard Bank, «η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προσπαθεί να διαμηνύσει ότι μεριμνά για την κατάσταση». Στο μεταξύ απομακρύνεται ο κίνδυνος να διακόψει η Ρωσία τη ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν τους όρους προπληρωμής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας σε συνάντηση υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή