Η Δανία στήριξε με 25 δισ. την κορώνα τον Φεβρουάριο

Η Δανία στήριξε με 25 δισ. την κορώνα τον Φεβρουάριο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας αναγκάστηκε να δαπανήσει 25 δισ. ευρώ (168,7 δισ. κορώνες Δανίας) τον Φεβρουάριο στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη σταθερή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Δανίας να ανέλθουν σε νέο επίπεδο ρεκόρ ύψους 737,1 δισ. κορωνών Δανίας στο τέλος του Φεβρουαρίου από 564,1 δισ. στα τέλη Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες η κεντρική τράπεζα της Δανίας. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν στα 730 δισ. κορώνες Δανίας. Η κεντρική τράπεζα έχει αναγκαστεί να πουλάει κορώνες Δανίας στις αγορές συναλλάγματος στην προσπάθειά της να εξασθενίσει την κορώνα, της οποίας η τιμή πλησιάζει το ανώτερο όριο διακύμανσης σε σχέση με το ευρώ.

Οι αγορές συναλλάγματος είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Δανίας κατά 65% από την αρχή του 2015. Η Δανία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, έχει αποφασίσει να διατηρεί την ισοτιμία της κορώνας εντός εύρους 1% από την κεντρική ισοτιμία των 7,46038 κορωνών ανά ευρώ παρόλο που σύμφωνα με τους συναλλαγματικούς κανόνες του συστήματος ERM II η ισοτιμία επιτρέπεται να κυμαίνεται σε εύρος 4,5% γύρω από την κεντρική ισοτιμία. Η ισοτιμία της κορώνας Δανίας ανήλθε μέχρι το 7,43 στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα αποφάσισε αιφνιδιαστικά να άρει το ανώτατο όριο στην ισοτιμία μεταξύ του ελβετικού φράγκου και του ευρώ.

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας οδήγησε πολλούς επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι το ίδιο θα κάνει και η κεντρική τράπεζα της Δανίας, κίνηση που αν συμβεί θα οδηγήσει σε μεγάλη ανατίμηση της κορώνας Δανίας και, συνεπώς, σε μεγάλα κέρδη για όσους είχαν αγοράσει το νόμισμα φθηνότερα. Στις 20 Φεβρουαρίου, η κορώνα υποχώρησε έναντι του ευρώ στον μεγαλύτερο βαθμό από την εισαγωγή του ευρώ αφότου ένας σύμβουλος της δανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να καταφύγει σε ακραία μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τη σταθερή ισοτιμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή