Πέφτουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά

Πέφτουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που αρχίζει σύντομα έχει στην ατζέντα του την αποφόρτιση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς έχει καταστεί βεβαιότητα ότι όσο πιο πολύ στρατιωτικοποιείται το διμερές κλίμα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα επεισόδιο, έστω και ως ατύχημα.

Πάντως, έκπληξη πρώτου μεγέθους, και μάλιστα ευχάριστη, έχει προκαλέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η δημόσια αναγνώριση εκ μέρους της Aγκυρας του «λάθους» στις συντεταγμένες που περιλαμβάνονταν στη ΝΟΤΑΜ που παραβίαζε και το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η Τουρκία δεν προέβη σε παρόμοια δήλωση, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως ότι δικαίως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι στον σχεδιασμό της άσκησης και τη χάραξη του πεδίου βολής περιλαμβάνονταν έδαφος της Λήμνου, χωρικά ύδατα και της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα» και προσθέτει ότι είχε προτείνει στην Αθήνα πέρυσι την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν απάντησε θετικά και εκφράζει την ελπίδα το θέμα αυτό να συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα ΜΟΕ.

Αποτίμηση εξελίξεων

Η Αθήνα, αποτιμώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επισημαίνει ότι οι κινήσεις της Aγκυρας «κατέδειξαν τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα που μπορούν να έχουν τέτοιες ενέργειες όταν δεν βασίζονται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας» και, επίσης, ότι «ανεξάρτητα από το αν διαπράχθηκε σοβαρό λάθος, στην προκειμένη περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι η συμπεριφορά των προκλήσεων με χρήση του στρατιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για τις οποίες η Ελλάδα ουδεμία ευθύνη έχει ή μπορεί να έχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή