Σχέδιο ανασυγκρότησης της Ν.Δ. από Αντ. Σαμαρά

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Ν.Δ. από Αντ. Σαμαρά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαίσιο για την εκ βάθρων οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. αναμένεται να καταθέσει, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο κ. Αντ. Σαμαράς στον απόηχο της εκλογικής ήττας του Ιανουαρίου. Το κόμμα που, ούτως ή άλλως, αναγκαζόταν σε προσαρμογή στις βουλές του Μαξίμου, την περίοδο 2012 – 2014, καλείται πλέον να επαναλειτουργήσει τόσο σε επίπεδο μηχανισμού όσο, κυρίως, με όρους παραγωγής πολιτικής και έμπρακτης συλλογικότητας στη λειτουργία του. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή βουλευτών στο νέο οργανόγραμμα της Συγγρού.

Οι προωθούμενες αλλαγές, που περιλαμβάνουν και την ήδη δρομολογημένη ανασύνθεση της στενής ομάδας συνεργατών περί τον κ. Σαμαρά, αποτελούν τη μία πτυχή, μόνον, των πρωτοβουλιών που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η άλλη αφορά στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, όπου και αναμένεται να ασκηθεί και η ισχυρότερη πίεση από τα στελέχη της Κ.Ο. Το ζήτημα του ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος, η λεγόμενη «δεξιά στροφή», είναι κεντρικό στην κριτική που αναμένεται να ασκήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τουλάχιστον 15 κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε, μέχρι χθες, καταλήξει στο πώς θα διαχειριστεί το, δημόσιο πλέον, αίτημα για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, αν και το πλέον πιθανό σενάριο είναι να προτείνει, εξ αρχής, ο ίδιος τη σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης, ενός δηλαδή διευρυμένου άτυπου οργάνου, οι εργασίες του οποίου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπές.

Το κλίμα στους γαλάζιους διαδρόμους και στις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών είναι ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο., την πρώτη μετά 37 μήνες που θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, δεν αναμένεται μείζονος χαρακτήρα σύγκρουση, αν και η πίεση προς τον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί τη σύγκληση συνεδρίου θα είναι ισχυρή. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι η Κ.Ο. θα λειτουργήσει ως «πρώτο πιάτο» για την Πολιτική Επιτροπή, που συνεδριάζει την Κυριακή, και στην οποία συμμετέχουν και στελέχη που δεν συμμερίζονται τις αγωνίες των εκλεγμένων στη Βουλή.

Εσωστρέφεια

Καθώς η Ν.Δ. εισέρχεται, και επίσημα, σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας, οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί, τόσο κεντρικά από το κόμμα όσο και από σειρά βουλευτών που καταθέτουν ερωτήσεις προς τους νέους υπουργούς. Χθες, η Ν.Δ. -αν και δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση ως θετικό μέτρο- προχώρησε στην αποδόμηση του «πακέτου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» που παρουσίασε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σειρά μέτρων (κοινωνικό τιμολόγιο, νοσοκομειακή κάλυψη ανασφάλιστων, συσσίτια) αποτελεί ήδη έργο των κυβερνήσεων Σαμαρά, τις οποίες μάλιστα καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Εξαιρετικά οξεία ήταν και η ανακοίνωση της Συγγρού για τις κρίσεις στο στράτευμα καθώς, έπειτα από χρόνια, επανήλθαν στον δημόσιο λόγο καταγγελίες για κομματικά κριτήρια στις αποστρατείες αξιωματικών. Στελέχη της Ν.Δ. έκαναν, χθες, λόγο για μπαράζ καταγγελιών που δέχθηκαν τα γαλάζια γραφεία από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή