Αύξηση κερδοφορίας 13% για την Πλαίσιο Computers το 2014

Αύξηση κερδοφορίας 13% για την Πλαίσιο Computers το 2014

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό πρόσημο, για πρώτη φόρα από το 2008, βρέθηκαν τα έσοδα της Πλαίσιο Computers. Η εταιρεία παρουσίασε για τη χρήση του 2014 ενοποιημένα έσοδα ύψους 298 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με το 2013. Και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία καταγράφει μέσα σε μια οικονομική χρήση αύξηση εσόδων, στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.

Ακόμη πιο σημαντική, για την ίδια περίοδο, ήταν η αύξηση που κατέγραψαν τα κέρδη του ομίλου. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 25,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 14,5%, φτάνοντας τα 22,3 εκατ. ευρώ και τέλος τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13%.

Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα, αν δεν μεσολαβούσαν οι πολιτικές εξελίξεις του περασμένου Δεκεμβρίου. Η ίδια η εταιρεία αναφέρεται σε ανακοπή της αύξησης των πωλήσεων στο δ΄ τρίμηνο και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις, η συγκεκριμένη περίοδος «χαρακτηρίστηκε από καταναλωτική αστάθεια» που αποδόθηκε στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε σχέση με τους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου Πλαίσιο, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών ανήλθαν σε 165 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 7%, βελτιώνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή τους στον σχηματισμό των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου (55,3%). Οι πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τα είδη γραφείου ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκαν κατά 5,5% συμβάλλοντας στα συνολικά έσοδα με 31,7%. Τέλος, ελαφρά υποχώρηση κατά 1,2% εμφάνισαν οι πωλήσεις προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στα 37 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εμφανίζει περίσσεια κεφαλαίων και γνωστοποίησε ότι θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της. «Το Δ.Σ. της Εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην επερχόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων την επιστροφή μέρους των ταμειακών διαθεσίμων της Πλαίσιο, ύψους 11 εκατ. ευρώ ή 50 λεπτών ανά μετοχή» αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, αν και μειωμένα (-13%) σε σχέση με εκείνα του 2013, ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2014 διαμορφώθηκαν σε 89 εκατ. ευρώ (+15%), ενώ ο δανεισμός περιορίσθηκε μόλις σε 10 εκατ. ευρώ (-30%).

Για το 2015, η διοίκηση της Πλαίσιο κάνει λόγο για αβέβαιη πορεία, η οποία προκαλείται κυρίως από τις πολιτικές εξελίξεις. «Το τρέχον έτος», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της, «ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε το 2014, δηλαδή με την αγορά να κινείται στους ρυθμούς των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, η ύπαρξη των οποίων επέδρασε αρνητικά στην καταναλωτική ψυχολογία» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μέχρι τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων η πορεία αυτή δεν έχει ομαλοποιηθεί κι έτσι η διοίκηση της Πλαίσιο Computer θεωρεί «παρακινδυνευμένη», οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς μέσα στη νέα χρονιά. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση από άποψη χρηματοοικονομικής διάρθρωσης κι έχει τη δυνατότητα άμεσης εκμετάλλευσης ευκαιριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή