Μάχη για μια θέση στο κέντρο του χιλιάρικου

Μάχη για μια θέση στο κέντρο του χιλιάρικου

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλ. Τσίπρας με πλατύ χαμόγελο έχει πάρει τη θέση του Κολοκοτρώνη στο πεντοχίλιαρο. Ο Κ. Σημίτης έχει εξαφανίσει τον Καποδίστια από το πεντακοσάρικο. Ο Γ. Αλογοσκούφης ζει ακόμα μέρες νομισματικής δόξας στο κέντρο ενός πεντάευρου. Γιατί όπως θα καταλάβατε, στο Ιντερνετ πάντα «λεφτά υπάρχουν». Μόνο που δεν είναι όπως ακριβώς τα έχουμε συνηθίσει.

Τις τελευταίες ημέρες, η εφημερίδα Telegraph ανακάλυψε τα σχέδια ενός Ελληνα designer, του Π. Βατικιώτη, και δημοσίευσε το δικό του διακοσάδραχμο με τον Οδυσσέα Ελύτη και το πενηντάρικο με τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Αλλά βέβαια, πολύ πριν από αυτό τα ελληνικά χαρτονομίσματα είχαν υποστεί τόσες μεταμορφώσεις, που θα έκαναν τον Οβίδιο να αλλάξει τίτλο στο εμβληματικότερο έργο του.

Αν δεν το πιστεύετε, ρωτήστε την… Μπουμπουλίνα. Καθώς σ’ εκείνη έλαχε να πρωταγωνιστεί στη ζωγραφιά του παλιού χιλιάρικου, η αγωνίστρια του 1821 θέλοντας και μη ξεκίνησε νέα καριέρα στις μεταμφιέσεις 160 χρόνια μετά. Το 1981, το ΠΑΣΟΚ την εξανάγκασε να συμμετέχει στην εκστρατεία της «Αλλαγής»: στην αφίσα με σύνθημα «ο λαός θέλει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί», η Μπουμπουλίνα του χιλιάρικου, με τα χέρια που της είχε μόλις προσθέσει κάποιος σοσιαλιστής γραφίστας, εικονιζόταν να σέρνει το καρότσι της νοικοκυράς γεμάτο λάχανα και πατάτες και με μια επέμβαση στη φυσιογνωμία της, έμοιαζε πιο χαμογελαστή κι από τότε που μπήκε στη Φιλική Εταιρεία.

Για την ακρίβεια, η μόνη φορά που η Μπουμπουλίνα εμφανίστηκε πιο κεφάτη ήταν πριν από περίπου δύο μήνες, που αναγκάστηκε και πάλι να μεταμφιεστεί, αυτή τη φορά σε Ραχήλ Μακρή, για τις ανάγκες του άρτι εφευρεθέντος «Ραχηλιάρικου». Το οποίο μπορεί ποτέ να μη μπήκε στα πορτοφόλια μας, αλλά στο χρηματιστήριο του Ιντερνετ ανέβασε πολύ τις μετοχές της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο μέρες νωρίτερα, βλέπετε, εκείνη είχε αποφασίσει πως, αν δεν μας δώσουν λεφτά οι Ευρωπαίοι, εμείς θα τυπώσουμε τα δικά μας ευρώ. Για λογαριασμό της φρόντισε άμεσα να «κόψει μονέδα» το νομισματοκοπείο του Τwitter, παρότι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το αν η Ραχήλ Μακρή ήταν κατάλληλη για νομισματική μούσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας πούμε, διατύπωσε την άποψη πως, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, δεν αποκλείεται να δούμε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γκρο – πλαν στο χαρτονόμισμα των χιλίων δραχμών. Αλλά βέβαια, για τη θέση στο κέντρο του χιλιάρικου είναι κι άλλοι που διαγκωνίζονται. Διόλου τυχαίο που μία από τις πιο επιτυχημένες αισθητικές επεμβάσεις που υπέστη το πολύπαθο χατονόμισμα ήταν αυτή των τελευταίων ημερών: στο σημείο όπου μέχρι το 2000 είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τον θεό Απόλλωνα, τοποθετήθηκε αίφνης η σεπτή βαρουφάκειος κεφαλή, με λουκ αξύριστο και χαμόγελο πλάνο. Δράστης, ο Ολλανδός γραφίστας της εφημερίδας De Telegraaf που, βάζοντας το βαρουφακικό χιλιάρικο στο εξώφυλλο, έδωσε στο νέο του χαρτονόμισμα πανευρωπαϊκή ώθηση. Ομως δεν ήταν ο μόνος.

Πολύ καιρό πριν είχε προηγηθεί η διεθνής νομισματική καριέρα του Αδ. Γεωργιάδη. Ηταν την εποχή που, ως υπουργός Υγείας, ετοιμαζόταν να αυξήσει το εισιτήριο στα νοσοκομεία από 5 σε 25 ευρώ. Αποτέλεσμα; Ενα βράδυ έκπληκτος ο υπουργός πρώτα είδε τον εαυτό του να κοσμεί το νέο… εικοσιπεντάευρω του Iντερνετ και μετά διάβασε στο μπλογκ του Μπέπε Γκρίλο, του κωμικού από την Ιταλία που έγινε πολιτικός, διάφορα σκωπτικά σχόλια αφιερωμένα στο δικό του υπουργικό χαρτονόμισμα. Βλέπετε, οι… παραχαράκτες του Ιντερνετ είθισται να εμπνέονται από την επικαιρότητα και μετά να δημιουργούν τη δική τους εκδοχή της. Και μερικές φορές, το ίδιο συμβαίνει και με τους πραγματικούς παραχαράκτες.

Κι έτσι, πριν από περίπου δύο μήνες στην Ξάνθη οι τοπικοί πλαστογράφοι, στο πλαίσιο προφανώς ενός «εσωτερικού» αστείου της κεφάτης σπείρας τους, σκέφτηκαν εκτός από τα κλασικά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, να τυπώσουν και μερικά επετειακά πεντακοσάρικα. Ενθυμούμενοι, λοιπόν, την εποχή που ο Γ. Παπανδρέου πετούσε νομίσματα στη θάλασσα του Καστελλόριζου κάνοντας ευχές στο ΔΝΤ, οι χιουμορίστες απατεώνες έφτιαξαν τα δικά τους πεντακοσάευρα και πάνω στο υδατογράφημα έγραψαν με μεγάλα γράμματα το αθάνατο σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν»! Οταν οι παραχαράκτες συνελήφθησαν, αποδείχθηκε πως ο φωτογράφος της αστυνομίας ήταν εξίσου πλακατζής: αντί να βάλει τα συγκεκριμένα 500ευρα στο κάτω μέρος της στοίβας με τα πλαστά, τα έβαλε πάνω-πάνω, για να καταλήξουν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο Τύπο.

Και να διαπιστώσει έτσι το πανελλήνιο πως δεν είναι μόνον οι τραπεζίτες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Οπως όλα δείχνουν, μέχρι και οι παραχαράκτες ώρες-ώρες γελούν με τα χάλια της οικονομίας μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή