Φονική έκρηξη σε ορυχείο στην Ανατολική Ουκρανία

Φονική έκρηξη σε ορυχείο στην Ανατολική Ουκρανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφταναν τα δεινά του εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, οι κάτοικοι του Ντονέτσκ ήρθαν χθες αντιμέτωποι με μια καινούργια, εντελώς διαφορετικής φύσεως τραγωδία.

Δεκάδες ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν γύρω στα 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ύστερα από έκρηξη στο ορυχείο Ζασιάντκο, στο προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, Ντονέτσκ.

Τη στιγμής της έκρηξης, χθες τα χαράματα, εργάζονταν στο ανθρακωρυχείο 231 άνθρωποι. Μέχρι χθες το βράδυ, είχε διαπιστωθεί ο θάνατος 10 ανθρακωρύχων, ενώ είχαν ανασυρθεί ζωντανοί 198 συνάδελφοί τους, ορισμένοι εκ των οποίων τραυματίστηκαν και νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση. Με 23 εργάτες να μένουν αγνοούμενοι, εκφράζονταν φόβοι για μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς λόγω της έκλυσης αερίων οι πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων μετά το συμβάν μειώνονται εκθετικά όσο περνά ο χρόνος.

Οπως διευκρίνισαν εκπρόσωποι τόσο της κεντρικής κυβέρνησης του Κιέβου όσο και των αυτονομιστών που διοικούν το Ντονέτσκ, το χθεσινό συμβάν δεν συνδέεται με τις στρατιωτικές συγκρούσεις της περιοχής, παρότι η περιοχή γύρω από το ανθρακωρυχείο έγινε θέατρο συγκρούσεων στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο. Η μοιραία έκρηξη αποδίδεται σε διαρροή αερίου, μια συνήθης αιτία πρόκλησης ατυχημάτων σε ανθρακωρυχεία, ιδιαίτερα για το Ντονέτσκ, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας. Το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο, ιδιοκτησίας Γκουγκίμ Ζβιαγκίλσκι, βουλευτή του ουκρανικού Κοινοβουλίου, έχει ιστορικό ανάλογων δυστυχημάτων.

Τον Νοέμβριο του 2007, 106 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη από διαρροή αερίου, ενώ σε δύο παρόμοια περιστατικά του επόμενου μήνα σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι.

Χθες το πρωί, ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε στο Κίεβο ότι ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 32, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έστειλε στο Ντονέτσκ 60μελές σωστικό συνεργείο, αλλά οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών δεν επέτρεψαν την πρόσβασή τους στο σημείο του δυστυχήματος. «Αν όντως χρειαστούμε βοήθεια, θα τη ζητήσουμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ντένις Πουσίλιν.

Δεκάδες συγγενείς των ανθρακωρύχων συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην είσοδο του ορυχείου Ζασιάντκο, ζητώντας απεγνωσμένα πληροφορίες για τους οικείους τους. Ο ελαφρά τραυματισμένος εργάτης Σεργκέι Μπαλντάγεφ δήλωσε ότι είδε πέντε συναδέλφους του να ανασύρονται από τα σωστικά συνεργεία, πιθανόν νεκροί.

Ενας άλλος συνάδελφός του, οξυγονοκολλητής, ονόματι Ολέγκ, δήλωσε ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων μειώνονται από ώρα σε ώρα. «Δουλεύω στο ανθρακωρυχείο 23 χρόνια και αυτή είναι η τέταρτη έκρηξη που θυμάμαι. Αν δεν τους βγάλουν αμέσως έξω, τότε αργότερα θα ανασύρουν μονάχα πτώματα. Είναι τρομακτικό πράγμα η έκρηξη», δήλωσε ο έμπειρος εργάτης. Από την πλευρά του, ο Εμίλ Φιστάλ, γιατρός νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι από αυτούς βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τοποθετημένο στην καρδιά της βιομηχανικής περιοχής του Ντονέτσκ, το ορυχείο Ζασιάντκο παρήγαγε 1,4 εκατ. τόνους άνθρακα το 2013. Η παραγωγή άνθρακα της Ουκρανίας έπεσε κατά 22% το 2014 λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων. Στην εργατογειτονιά που συνορεύει με το ορυχείο Ζασιάντκο μπορεί κανείς να διακρίνει τα σημάδια από τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών: θραύσματα πυραύλων Γκραντ στους δρόμους, κρατήρες από εκρήξεις και άλλα ίχνη καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή