Λιγότερα «αστέρια», περισσότερα κέρδη

Λιγότερα «αστέρια», περισσότερα κέρδη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους κατά την περίοδο 2009-2013 μεταξύ των ξενοδοχείων της χώρας που κατατάσσονται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες εμφανίζουν οι μονάδες 4 αστέρων (ποσοστό 26,7%) και το μικρότερο οι μονάδες 5 αστέρων (ποσοστό 14,7%).

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα κλαδικής μελέτης που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group για τη συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία. Το αποτέλεσμα προέρχεται από την αξιοποίηση ενός δείγματος από 803 ισολογισμούς εταιρειών που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων σε όλη την Ελλάδα. Εάν ληφθούν υπόψη τόσο η περιοχή όσο και η κατηγορία του ξενοδοχείου, τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων του Αιγαίου (61%), ενώ αρνητική τιμή λαμβάνει ο δείκτης για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα-Θεσσαλία (-10,4%). Σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων εμφανίζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη πενταετίας (21,8%).

Με κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή και την κατηγορία, την υψηλότερη μέση τιμή παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Κεντρική Ελλάδα-Θεσσαλία (39%) και τη χαμηλότερη τα ξενοδοχεία 4 αστέρων της Πελοποννήσου (0,9%). Τον υψηλότερο μέσο δείκτη γενικής ρευστότητας 5ετίας παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία 3 αστέρων (4,04) και το χαμηλότερο τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (1,93). Μεταξύ των ξενοδοχείων 5 αστέρων οι μονάδες της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τον υψηλότερο μέσο δείκτη (3,05), μεταξύ των μονάδων 4 αστέρων τον υψηλότερο μέσο δείκτη 5ετίας εμφανίζουν αυτές του Αιγαίου (4,5), ενώ μεταξύ των μονάδων 3 αστέρων επίσης αυτές των Κυκλάδων (5,4).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή