Το φόρεμα της Μόνικα στο επίσημο πορτρέτο του Μπιλ Κλίντον

Το φόρεμα της Μόνικα στο επίσημο πορτρέτο του Μπιλ Κλίντον

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο πορτρέτο του Μπιλ Κλίντον, που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη των ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε, Νέλσον Σανκς. Μιλώντας στην εφημερίδα Philadelphia Daily News, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας είναι «στην πραγματικότητα ο διασημότερος ψεύτης όλων των εποχών. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του άφησαν πίσω τους θετικό έργο, φυσικά, αλλά εγώ ποτέ δεν κατάφερα να βγάλω εντελώς από το μυαλό μου την υπόθεση με τη Μόνικα Λουίνσκι και γι’ αυτό την ενσωμάτωσα υπαινικτικά στο έργο».

Μια σκιά πίσω από τον Κλίντον, που απεικονίζεται μπροστά από μία εστία, «αποτελεί τη σκιά του μπλε φορέματος, το οποίο φορούσε ένα μοντέλο. Ηταν παρούσα όταν ζωγράφιζα το πορτρέτο, αλλά όχι όταν ήταν κι εκείνος εκεί» συμπλήρωσε ο 77χρονος ζωγράφος. «Είναι ένα είδος μεταφοράς, καθώς αποτελεί μια σκιά στον θώκο που κατείχε, μία σκιά που έπεσε πάνω του», κατέληξε.

Ο Μπιλ Κλίντον ήταν πρόεδρος από το 1993 ώς το 2001 και θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος σύζυγος ο οποίος υπήρξε προκάτοχος της γυναίκας του, σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει στις εκλογές το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η Λουίνσκι ήταν ασκούμενη στον Λευκό Οίκο την εποχή του σκανδάλου, ενώ ο Κλίντον είχε επανειλημμένα αρνηθεί το ειδύλλιο, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε πως η σχέση του με τη Μόνικα ήταν «ανάρμοστη» και «λανθασμένη».

O καλλιτέχνης ισχυρίστηκε ότι τόσο ο Μπιλ όσο και η Χίλαρι Κλίντον «μισούν το πορτρέτο» και μάλιστα ήθελαν να απομακρυνθεί από την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στην Ουάσιγκτον. Πάντως, εκπρόσωποι της Πινακοθήκης αλλά και της οικογένειας Κλίντον αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το πορτρέτο προκαλεί συζητήσεις: Κατά την αποκάλυψή του, το 2006, οι προσεκτικοί παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Κλίντον δεν φοράει τη βέρα του στο έργο. Το μπλε φόρεμα, μάρκας Gap, της Μόνικα κατασχέθηκε από τους εισαγγελείς, που εντόπισαν ίχνη σπέρματος του Κλίντον πάνω του και το χρησιμοποίησαν ως βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. Η Λουίνσκι, 41 ετών σήμερα, ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι το φόρεμα αποτέλεσε ταπείνωση για την ίδια και πέρυσι είχε γράψει: «Είναι καιρός να κάψω τον μπερέ και να θάψω το μπλε φόρεμα».

Ο Κλίντον, πάντως, προσπάθησε να αστειευτεί κατά την αποκάλυψή του το 2006, λέγοντας πως του φαίνεται διασκεδαστικό ότι ένα φτωχό παιδί από το Αρκανσο έχει πλέον ένα δικό του πορτρέτο. «Αν είχατε μεγαλώσει όπως εγώ, θα πιστεύατε ακράδαντα πως τα πορτρέτα είναι εικόνες νεκρών ανθρώπων» είχε δηλώσει. Το έργο είναι ένα από τα δύο επίσημα πορτρέτα του Κλίντον. Το άλλο κρέμεται στον Λευκό Οίκο και είναι πιο σοβαρό, αφού τον δείχνει να γέρνει ελαφρά πάνω στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ», ο Σανκς έχει φιλοτεχνήσει πολλούς διάσημους και πλούσιους. Το 1994 είχε ζωγραφίσει ένα πορτρέτο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το οποίο ολοκληρώθηκε την περίοδο που κατέρρεε ο γάμος της με τον Κάρολο. Στην ίδια συνέντευξη, ο ζωγράφος αναφέρθηκε και σε αυτό το έργο του. «Οταν φιλοτέχνησα την Νταϊάνα, ήταν ακριβώς η εποχή που ο Κάρολος ήταν μοχθηρός απέναντί της και ο αγγλικός Τύπος σαδιστικός. Φυσικά, η μοίρα με έβαλε σ’ έναν ρόλο προστάτη και στενού φίλου, ενός έμπιστου σε μια στιγμή κατά την οποία δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανέναν», εκμυστηρεύθηκε ο ζωγράφος. Το πορτρέτο ανήκει στον αδερφό της Νταϊάνα, λόρδο Σπένσερ, και βρίσκεται στο πατρικό του, στο Αλθορπ του Νορθαμπτονσάιρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή