Ο Μπομπ Γουίλσον, τα βίντεο – πορτρέτα και η Lady Gaga

Ο Μπομπ Γουίλσον, τα βίντεο – πορτρέτα και η Lady Gaga

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην αφήσεις ψυχή, σε αυτήν την πλάση, να σου πει ότι δεν μπορείς να είσαι αυτό που θέλεις να είσαι». Αυτό είναι το ρητό που εκφράζει τη Lady Gaga, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας πριν απο λίγους μήνες για μια συναυλία. Τώρα, «επιστρέφει» ξανά, με τρόπο ανορθόδοξο (όχι, δεν θα τη δούμε ημίγυμνη στο αεροδρόμιο, ούτε με προκλητικές εμφανίσεις σε σουίτες ξενοδοχείων). Πρωταγωνιστεί σε μια σειρά βίντεο-πορτρέτων, που έχει σκηνοθετήσει ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και εικαστικός, Μπομπ Γουίλσον. Τα έργα φιλοξενούνται σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στην Bernier/Eliades. Είναι από τις γκαλερί που μας δίδαξε τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη και που –σε καιρούς χαλεπούς– δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα με μεγάλα ονόματα. Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική του Μπομπ Γουίλσον, στο Θησείο.

Ενα περίεργο «ζευγάρι»

Τι συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι της τέχνης, που λατρεύουν τους πειραματισμούς και την τόλμη, συνεργάζονται; Η σειρά με τα βίντεο-πορτρέτα του Μπομπ Γουίλσον είναι γνωστή στην Αθήνα από τη μεγάλη έκθεση που είχε γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτά, ο χαρισματικός Αμερικανός συμπυκνώνει θραύσματα από την Ιστορία της Τέχνης, «ζευγαρώνοντας» γνωστές προσωπικότητες με σπουδαία έργα τέχνης.

Η γνωστή τραγουδίστρια είναι η ιδανική «ηρωίδα», καθώς έχει οικοδομήσει μια περσόνα που μεταλλάσσεται διαρκώς.Τα πορτρέτα της Lady Gaga γυρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 στο Λονδίνο κι έκαναν πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο του Λούβρου, ως μέρος της έκθεσης Living Rooms, του Γουίλσον. Η έκθεση αυτή ήταν προϊόν μιας μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα στο μουσείο, τον σκηνοθέτη και την τραγουδίστρια. Δεν είναι τυχαίο. Τα μουσεία σήμερα, όσο γνωστά και αν είναι, αυξάνουν τη δημοφιλία τους με εγχειρήματα που δείχνουν ότι συμμετέχουν ενεργητικά και όχι παθητικά στα πολιτιστικά δρώμενα.

Ενγκρ, Νταβίντ, Σολάρι

Ο Γουίλσον εμπνεύστηκε από τρία κλασικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Λούβρου: τη «Δεσποινίδα Καρολίν Ριβιέρ» του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), τον «Θάνατο του Μαρά» του Jacques Louis David (1793) και την «Kεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο» του Andrea Solari (1507). Το τέταρτο έργο, που ονομάζεται «Flying», δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου. Είναι σύγχρονο έργο, με αναφορές από την αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική δεσίματος Shibari.

Οι θεατές της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς εξελίχθηκε η συνεργασία ανάμεσα στην τραγουδίστρια και τον σκηνοθέτη – εικαστικό, με την έννοια του «making of». Θα παρακολουθήσουν ένα βίντεο με τους δυο τους σε δράση, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Flying». Ο Γουίλσον υπαγορεύει κάθε κίνηση, κάθε στοιχείο του τοπίου και κάθε απόχρωση του φωτισμού. Εκείνη ξέρει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του. «Είναι ικανή να αλλάζει χαρακτήρα με ανησυχητική ταχύτητα», επισημαίνει με χιούμορ ο σκηνοθέτης.

Ο Τεξανός θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του καιρού μας, υπό την έννοια ότι καταφέρνει να κάνει τη σύζευξη ανάμεσα στις τέχνες και να φτιάχνει μια νέα πρωτότυπη εικαστική και θεατρική αφήγηση. Είναι ο δημιουργός που κατάφερε να αλλάξει τη σύγχρονη αντίληψη για την όπερα, που συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Φίλιπ Γκλας και που έδωσε στην έννοια «πρωτοπορία» τη δική του οντότητα. Η έκθεση στην γκαλερί του Θησείου θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή