Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Wind για την περίοδο 2015-17

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Wind για την περίοδο 2015-17

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρίσκο της χώρας φαίνεται να προσμετρούν Vodafone και Wind Hellas στην εξαγορά της Forthnet. Χθες η διοίκηση της Wind Hellas γνωστοποίησε ότι απέκτησε πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια ύψους 175 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδιά της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους του δανείου. Είπε μόνο ότι οι δανειστές της Wind Hellas είναι ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγοράς της Forthnet, ο κ. Ζαρκαλής τόνισε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) της εταιρείας και ότι τώρα σταθμίζεται η αξία της, προκειμένου να υποβληθεί η δεσμευτική προσφορά από τους ενδιαφερομένους, Wind και Vodafone. Ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε πως οι δύο τελευταίες εταιρείες συνεχίζουν να κινούνται συντονισμένα προς την κατεύθυνση εξαγοράς της Forthnet, και πρόσθεσε ότι η υποβολή μιας δεσμευτικής προσφοράς θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. O ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει τη διάρκειά του. Παραδέχτηκε μόνο ότι από το περασμένο καλοκαίρι που οι δύο εταιρείες υπέβαλαν τη μη δεσμευτική προσφορά εξαγοράς της Forthnet, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, χωρίς όμως να τις χαρακτηρίσει, δηλαδή αν είναι χειρότερες ή καλύτερες.

Σε ό,τι αφορά τον νέο δανεισμό της εταιρείας, ο πρόεδρος της Wind Hellas ανέφερε ότι τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν και τις προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας για την επόμενη τριετία (2015-17). Οι επενδύσεις αυτές θα ανέλθουν σε ύψος στα 300 εκατ. ευρώ και ακολουθούν εκείνες ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η εταιρεία την τελευταία τετραετία. Στόχος, όπως είπε ο κ. Ζαρκαλής, είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας, αλλά και η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGAs) με τη χρήση οπτικών ινών.

Σχετικά με την αναβάθμιση των δικτύων, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την έναρξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G). Ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η τελευταία απόκτηση ραδιοφάσματος από την ελληνική πολιτεία, ύψους 100 εκατ. ευρώ, δίνει την ευκαιρία στη Wind να αναπτύξει τις νέες υπηρεσίες. Μάλιστα, για λόγους προώθησης θα τις προσφέρει για δύο μήνες δωρεάν σε όλους τους πελάτες της με πακέτα Ιnternet. Επιδίωξη της εταιρείας, όπως ανέφεραν στελέχη της, είναι μέχρι το τέλος του 2015 οι υπηρεσίες αυτές να φτάσουν στο 60% του πληθυσμού της χώρας.

Το 2014, ο κ. Ζαρκαλής το χαρακτήρισε ως μια σχετικά καλή χρονιά για τη Wind Hellas. Η εταιρεία παρουσίασε έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 4%. Επίσης ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη, ύστερα από πολλά χρόνια συρρίκνωσης, για πρώτη χρονιά σταθεροποιήθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επιπλέον ανακοίνωσε μερίδιο αγορά 24% στην κινητή τηλεφωνία και 460 χιλ. πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς και ότι στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς ανέλαβε μία στις τρεις νέες συνδέσεις (LLU). Για το μερίδιό της στην κινητή τηλεφωνία, ο πρόεδρος της Wind ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί μιας και κάθε εταιρεία μετράει διαφορετικά τους πελάτες της, αλλά ένα εύλογο νούμερο είναι ότι η εταιρεία κατέχει μερίδιο 24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή