Ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε καλές περιοχές

Ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε καλές περιοχές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών καταγράφει σε σχετική έρευνα για την πορεία της αγοράς ακινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων «Δανός – BNP Paribas Real Estate». Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημειώνεται υψηλή ζήτηση για κατοικίες μεσαίων και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε καλές περιοχές, από ανθρώπους που επιχειρούν να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί.

Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της στροφής 180 μοιρών των νοικοκυριών, τα τελευταία χρόνια, προς την κατεύθυνση της ενοικίασης αντί της αγοράς κατοικίας. Αλλωστε, η αγορά των ενοικίων έχει πλέον εκμηδενίσει τις αυξήσεις των ετών που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, έχοντας επιστρέψει στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2000. Με βάση σχετικά στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι συνολικές απώλειες των τιμών ενοικίασης κατοικίας από το 2011 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται σε 40% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών είχαν αυξηθεί συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Δανός», στην αγορά κατοικίας, οι συναλλαγές παραμένουν ελάχιστες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί πλέον. Ειδικότερα, οι ζητούμενες τιμές, ιδίως στα παλιά διαμερίσματα, είναι πλέον πολύ χαμηλές, αλλά δεν επαρκούν για να προσελκύσουν πιθανούς αγοραστές. Ενας βασικός λόγος (πέραν της απροθυμίας των ίδιων των αγοραστών να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας) είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. «Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις νέες χορηγήσεις. Αν όμως ανακάμψει η αγορά της στεγαστικής πίστης, τότε θα τονωθεί και η ζήτηση, ιδίως από όσους επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές». Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, σημαντικό ρόλο στην αποθάρρυνση των πιθανών αγοραστών διαδραματίζει η φορολογική αστάθεια, σε συνδυασμό βέβαια και με την κατακόρυφη αύξηση της τακτικής ετήσιας φορολογίας, μέσω του Εκτακτου Ειδικού Τέλους και πλέον του ΕΝΦΙΑ.

Στους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς ακινήτων, δηλαδή σε γραφεία και καταστήματα, η εταιρεία «Δανός» καταγράφει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων. Ειδικότερα, επισημαίνεται η υψηλή ζήτηση από επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και διεθνούς εμβέλειας εταιρείες που συνεργάζονται με ανάλογης φήμης ομίλους διαχείρισης ξενοδοχείων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μεγάλου και μεσαίου μεγέθους παραθαλάσσια ξενοδοχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή