Κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι εταίροι

Κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι εταίροι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να παρουσιάσει κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ζήτησαν οι εταίροι από την ελληνική πλευρά στην αποψινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν οι προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών κρατών μελών και συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες προστέθηκε εκτάκτως στο πρόγραμμα προς συζήτηση για άλλη μία φορά η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας εκπρόσωπος κ. Χουλιαράκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα παρουσιάζοντας τις έξι προτάσεις- μεταρρυθμίσεις  (οι οποίες θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες μέρες). 

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι αρκετές για να δώσουν το «πράσινο φως» για εκταμίευση μέρος της δόσης των 7.2 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών και αποπληρωμής των δανείων του Μαρτίου.

Πάντως, σημειώνεται ότι τα μηνύματα που έρχονται από τους σημαντικότερους «παίκτες» της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυστηρά, δείχνοντας ότι οι εταίροι θα κρατήσουν σκληρή στάση στις προτάσεις που θα έρθουν από την Αθήνα και θα συζητηθούν στο  Eurogroup της Δευτέρας. Από την μία ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», ενώ το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καταφέρει εξαρτάται από την Αθήνα. Συγχρόνως προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι αν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας θα το κάνει με δική του ευθύνη γνωρίζοντας ότι είναι λάθος.

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλούμ  δήλωσε σε συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση ανεφερόμενος στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση  ότι «υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα αξίας 30-50 δισ ο κ. Νταίσελμπλουμ τα χαρακτήρισε αναληθή ενώ δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τότε η ευρωζώνη είναι έτοιμη να το κοιτάξει. “Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά “οι εκλογές δεν αλλάζουν συνθήκες.”

Ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα είναι απίθανο να τηρηθούν και ότι αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους.«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απευθύνει τις σωστές ερωτήσεις. Αλλά δεν έχει δώσει ποτέ τις κατάλληλες απαντήσεις», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Από την μεριά της η Αθήνα από χθες στέλνει μηνύματα ότι είναι διατεθειμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις για να αναλάβει μέρος της υποδόσης τις επόμενες μέρες. Ήδη μετατίθεται χρονικά η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ εγκαταλείπεται το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η θέση με την οποία θα προσέλθει η Αθήνα στο Eurogroup είναι ότι με τα μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή – διαφθορά μπορεί να εισρεύσει άμεσα χρήμα στα ταμεία, ενώ ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να  να εξειδικεύσει τις προτεραιότητες της στις ιδιωτικοποιήσεις στο Eurogroup της Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή