Απάτες με αγορά ακινήτων στην Πορτογαλία για απόκτηση βίζας

Απάτες με αγορά ακινήτων στην Πορτογαλία για απόκτηση βίζας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφημιστικές πινακίδες, στα κινεζικά, που υπάρχουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Λισσαβώνας για την πώληση πολυτελών κατοικιών αφήνουν λίγες αμφιβολίες για το ποιοι είναι οι αγοραστές ακινήτων στην Πορτογαλία.

Μπορεί οι διαφημίσεις να προσφέρουν την ευκαιρία να εξασφαλίσει κανείς τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», που θα του επιτρέψει να ζήσει στην Πορτογαλία σε αντάλλαγμα για την επένδυση τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ σε ακίνητα, ωστόσο παραλείπουν να αναφέρουν τον χρυσό κανόνα των επενδύσεων: ποτέ μη βιάζεσαι να κλείσεις μία συμφωνία. Η βιασύνη με την οποία ορισμένοι Κινέζοι αγοραστές απέκτησαν το ακίνητό τους στην Πορτογαλία στη συνέχεια τους άφησε με την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να είχαν κλείσει πολύ καλύτερες συμφωνίες.

Ορισμένοι, δε, είναι πιθανό να έπεσαν θύματα μεσαζόντων, οι οποίοι τους χρέωσαν με προμήθειες που έφτασαν μέχρι και το ένα τέταρτο της αξίας του ακινήτου που απέκτησαν. «Πολλοί Κινέζοι έρχονται για πρώτη φορά στην Πορτογαλία, δεν μιλούν τη γλώσσα και αγοράζουν ακίνητο εντός ολίγων ημερών», εξηγεί ο κ. Ι Πινγκ Τσόου, επικεφαλής του Κινεζικού Συνδέσμου στην Πορτογαλία, μιας οργάνωσης που προωθεί τα συμφέροντα της κινεζικής κοινότητας. «Ορισμένοι εξ αυτών των επενδυτών την πατάνε». Ωστόσο, η Πορτογαλία δεν έχει την πολυτέλεια να πικράνει τους Κινέζους επενδυτές της. Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που ξεκίνησε το 2012 έχει αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε πολύτιμες επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Από τις 1.526 άδειες παραμονής που εκδόθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο του προγράμματος πάνω από το 80% αφορούσε Κινέζους επενδυτές. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στην Πορτογαλία κατά 1,2% το 2014 μετά επτά συναπτά έτη υποχώρησης.

Στις 23 Φεβρουαρίου, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των ελέγχων στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ότι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα. Μεταξύ άλλων θα ελέγχονται εκτενώς οι τιμές των ακινήτων μετά τη διενέργεια έρευνας, που αποκάλυψε περιπτώσεις διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος σε σχέση με το πρόγραμμα αγοράς ακινήτων.

Οι Πορτογάλοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμη περιπτώσεις σαν αυτή της κ. Χούα Γκουπίνγκ. Η κ. Χούα πήγε στη Λισσαβώνα το 2013, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει μια οικία έναντι 500 χιλιάδων ευρώ. Πλαισιωμένη από ένα μεταφραστή κι ένα μεσίτη, η κ. Χούα επισκέφθηκε δεκάδες ακίνητα μέσα σε δύο ημέρες και στη συνέχεια συμφώνησε να αγοράσει ένα σπίτι σε ένα παραθεριστικό κέντρο 40 χιλιόμετρα έξω από τη Λισσαβώνα.

«Αν και δεν μου άρεσε κανένα από τα σπίτια που είδα, ο πωλητής επέμενε πως η τιμή είναι πολύ χαμηλή και ότι θα αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ μέσα σε δύο χρόνια», λέει η κ. Χούα. «Συμφώνησα να αγοράσω το σπίτι και επέστρεψα πολύ ευτυχισμένη στην Κίνα», συνεχίζει. Λίγους μήνες αργότερα, σερφάροντας στο Ιντερνετ, η κ. Χούα ανακάλυψε ότι ορισμένα σπίτια στο ίδιο παραθεριστικό κέντρο πωλούνταν στη μισή τιμή από αυτή που είχε πληρώσει η ίδια. Η εταιρεία που κατείχε το σπίτι που αγόρασε η κ. Χούα αρνείται ότι της πούλησε το ακίνητο σε τιμή υψηλότερη από αυτή που προσφέρει η αγορά. Σε αντίθεση με την κ. Χούα, ο κ. Ρεξ Σεν αφιέρωσε μήνες ελέγχοντας τις τιμές των ακινήτων προτού αγοράσει δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Λισσαβώνας. Δεν χρησιμοποίησε κανένα μεσάζοντα και δεν πλήρωσε σχεδόν καθόλου προμήθειες. «Μιλάμε για ελεύθερη αγορά και πράγματι ορισμένοι μεσίτες πουλάνε ακίνητα σε πολύ υψηλές τιμές», λέει ο κ. Ρεξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή