Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για μία δόση από την τρόικα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χθες το βράδυ. Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο θα συζητηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και με ανοικτό το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί μέρος της δόσης εντός του Μαρτίου, υπάρχει «εναλλακτική λύση» για τη χρηματοδότηση της χώρας. Επίσης, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, τότε η ΕΚΤ θα ξαναδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον δανεισμό. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ένας μαγικός αριθμός, αλλά τρεις» που θα καθορίσουν το τι θα γίνει: οι επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποπληρωμές του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες τους νέους γενικούς γραμματείς του υπουργείου. Οπως ο ίδιος παραδέχθηκε, η καθυστέρηση στη στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών αποδίδεται στο γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη.

Γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Φράγκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στη Στατιστική. Εχει τελειώσει το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Ohio State University των ΗΠΑ. Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Εργασιών στην Εμπορική Τράπεζα, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων Αναλογιστών και σύμβουλος της διοίκησης του ΤΕΒΕ.

Γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα και έχει χρηματίσει μέλος διοικητικών συμβουλίων, όπως στην Εμπορική Τράπεζα, στην Εγνατία Τράπεζα και στην Εθνική Ασφαλιστική. Επίσης, θα συμμετέχει και στα Εuroworking Group μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Χουλιαράκη.

Γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Χατζηθεοδώρου. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, Ph.D., Computer Science. Εχει διδάξει πληροφορική σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ενώ έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ για περισσότερα από 25 χρόνια.

Γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Κλούρας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και δικηγόρος με εμπειρία στα εθνικά κληροδοτήματα.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στόχος είναι «αυτήν την αυτονομία να την ενισχύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή