Γεύμα υψηλού συμβολισμού στο Προεδρικό

Γεύμα υψηλού συμβολισμού στο Προεδρικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά πολιτικού γεγονότος υψηλού συμβολισμού προσλαμβάνει το γεύμα που παρέθεσε, χθες, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προς τιμήν του διαδόχου του, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, το κύρος και ο σεβασμός που αποπνέει λειτούργησαν ως «γέφυρα», ώστε να επιχειρηθεί να αρθούν οι «σκιές» δυσπιστίας και καχυποψίας και να ξεπερασθούν ενδεχόμενες πικρίες και, τελικά, να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν, δε, ότι πρωτίστως αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Παπούλιας, σε πλήρη συμφωνία με τον διάδοχό του: Να σπάσει, δηλαδή, ο πάγος στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί να μην υφίσταται στη δύσκολη συγκυρία που εξακολουθεί να διανύει η χώρα, με ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα και όχι μόνο στην οικονομία. Η πρωτοβουλία φαίνεται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά, καθώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην πρόσκληση.

Στο γεύμα συμμετείχαν συνολικά εννέα συνδαιτυμόνες: οι κ. Παπούλιας, Παυλόπουλος, Τσίπρας, Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του απερχόμενου Προέδρου, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, που αναμένεται να είναι ο νέος γ.γ. της Προεδρίας, και ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, που ενδέχεται να αναλάβει διευθυντής του γραφείου του κ. Παυλόπουλου. Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, ωστόσο, δεν συμμετείχε στο γεύμα, όπως και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Σαμαρά.

Πολύ καλό κλίμα

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι το γεύμα εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς η συζήτηση να επεκταθεί ιδιαίτερα σε πολιτικά ζητήματα. Το ίδιο κλίμα μετέδιδαν χθες, τόσο από το Μαξίμου όσο και από τη Συγγρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με τον κ. Τσίπρα, του είπε ότι δεν υφίσταται ζήτημα προσωπικής διαφοράς, αλλά ότι δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι τίθενται σε κίνδυνο όσα η χώρα επέτυχε τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες θυσίες.

Το γεύμα διήρκεσε δύο ώρες, με τον κ. Τσίπρα να αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα πριν από την ολοκλήρωσή του, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του, είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και έπρεπε να επιστρέψει στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή