Διώτης: Διασύρομαι επί δύο χρόνια

Διώτης: Διασύρομαι επί δύο χρόνια

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη αποποίηση της κατηγορίας που αντιμετωπίζει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί θεμάτων που αφορούν την επικείμενη δίκη του, προέβη καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

«Η κατηγορία που αντιμετωπίζω είναι αβάσιμη, δεν στηρίζεται πουθενά. Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Διασύρομαι επί δύο χρόνια και αντιλαμβάνεστε με τι κόστος», είπε ο κ. Διώτης. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αποποιήθηκε εκ νέου εμπλοκή του στην αλλοίωση της λίστας. «Το usb ως προς το περιεχόμενο είναι το ίδιο με αυτό που παρέλαβα», είπε.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη προκειμένου να δικαστεί για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει, καθώς είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση και συνεπώς εάν καταθέσει κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, όπως π.χ. αυτό της σιωπής, αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενά του εναντίον του. Την κλήτευση του κ. Διώτη και την εξέτασή του ως μάρτυρα είχε ζητήσει η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο έκρινε τελικώς ότι ο κ. Διώτης θα καταθέσει, ωστόσο του έδωσε το δικαίωμα να μην απαντά σε ερωτήσεις που, κατά την κρίση του, άπτονται της δικής του επικείμενης δίκης.

Οπως εξήγησε ο κ. Διώτης στο δικαστήριο, οι έλεγχοι και οι εντολές στο ΣΔΟΕ δίνονταν μέσω του εμπιστευτικού πρωτοκόλλου. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ήταν δύσκολη, καθώς δεν είχε αποκτηθεί με νόμιμα μέσα.

«Είχα την πληροφορία ότι για να έρθει η λίστα στην Ελλάδα είχαν μεσολαβήσει οι ελληνικές και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο κ. Διώτης, επισημαίνοντας ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Μπίκα.

«Γνώριζα για τα 2.059»

Ο κ. Διώτης επανέλαβε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε στον κ. Βενιζέλο να παραπέμψει τη λίστα στον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ως προς το πόσα αρχεία είχε το usb, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός. «Γνώριζα για τα 2.059. Στη συνέχεια όλοι μάθαμε για τα 2.062», είπε.

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο ο διάδοχός του στη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος. Ο μάρτυρας «άδειασε» τόσο τον κ. Καπελέρη όσο και τον κ. Διώτη, καθώς υποστήριξε εν ολίγοις ότι ασχέτως με την προέλευση των στοιχείων θα έπρεπε να τα έχουν ερευνήσει. «Με όποιο τρόπο και αν έρθει μια πληροφορία, πρέπει να γίνει έλεγχος. Πρέπει να ελέγχονται όλες οι πληροφορίες». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της εισαγγελέως ως προς το τι θα έκανε εάν του έδιναν εκείνου το cd, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι «θα το πρωτοκολλούσα, θα έγραφα ότι παρελήφθη από τον υπουργό και θα το έστελνα για έρευνα». Ο κ. Στασινόπουλος όμως «άδειασε» και τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς υποστήριξε ότι «δεν θεωρεί φυσιολογικό να κυκλοφορεί η λίστα χέρι με χέρι.

Το σωστό θα ήταν να προωθηθεί βάσει του πρωτοκόλλου». Ως προς τον αριθμό των ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ, ο μάρτυρας είπε ότι όταν ήρθε εκ νέου η λίστα από τη Γαλλία «διαπιστώσαμε ότι τα αρχεία ήταν 2.062 και είχαμε πρόβλημα», καθώς σε αυτά περιλαμβάνονταν τρία ακόμη πρόσωπα.

O μάρτυρας αναφέρθηκε στην εμπλοκή του ονόματος της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «υπήρξε διασυρμός του συγκεκριμένου προσώπου», καθώς το όνομά της ακούστηκε σε σύσκεψη από κάποιον μετέχοντα, αλλά από τους ελέγχους που έγιναν στη συνέχεια δεν προέκυψε κάτι.

Kατά την εξέταση του κ. Στασινόπουλου, τόσο από ερωτήσεις της εισαγγελέως, όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης, προέκυψε ότι ανοίγματα στη νέα λίστα που έφθασε από τη Γαλλία έγιναν όταν ήταν στο γραφείο του. Ο ίδιος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με ό,τι έχει προκύψει από την πραγματογνωμοσύνη της Ελληνικής Αστυνομίας. Το γεγονός προκάλεσε το σχόλιο του προέδρου. «Πρώτη φορά βλέπω μάρτυρα να είναι τόσο σαφής και τόσο κατηγορηματικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή