Αυστηρά μηνύματα πρoς την Αθήνα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup

Αυστηρά μηνύματα πρoς την Αθήνα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Euroworking Group με βασικό θέμα στην ατζέντα τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Ισπανίας,της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ομως, πριν από λίγες μέρες προστέθηκε εκτάκτως στο πρόγραμμα για άλλη μία φορά η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Ελληνας εκπρόσωπος Γ.Χουλιαράκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, παρουσιάζοντας τις έξι προτάσεις – μεταρρυθμίσεις (οι οποίες θα πρέπει να περάσουν τις επόμενες μέρες) και που ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι αρκετές για να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα, όμως, που έρχονται από τους σημαντικότερους παίκτες της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυστηρά, δείχνοντας ότι οι εταίροι θα κρατήσουν σκληρή στάση στις προτάσεις που θα έρθουν από την Αθήνα και θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Εκεί αναμένεται η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες, όπως ζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Εuroworking Group.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες και στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup. Ξεκαθάρισε ότι την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος θα την κάνουν οι τρεις θεσμοί όπως γινόταν μέχρι τώρα (η παλιότερα γνωστή τρόικα) και ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του δεύτερου προγράμματος.

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει και παρέπεμψε ξανά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά έως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία (σε αντίθεση με την Ελλάδα).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που από την πλευρά του ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο κ. Γιουνκέρ επισήμανε, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά.

Θέλοντας να δώσει τέλος στα σενάρια για τρίτο πρόγραμμα αξίας 30-50 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση ότι είναι αναληθή, ενώ δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τότε η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να το κοιτάξει. «Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε. Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι «υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έστειλε ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα και στον κ. Βαρουφάκη, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους». Συγχρόνως προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκη, ότι αν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας θα το κάνει με δική του ευθύνη, γνωρίζοντας ότι κάνει λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή