Παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες το βράδυ στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, η οποία και αναμένεται να γίνει αποδεκτή σήμερα. Ως πιθανοί διάδοχοί του αναφέρονται ο καθηγητής κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, παλαιότερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης και ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ. Η παραίτηση του κ. Ζερβού ήρθε λίγο μετά τη γνωστοποίηση της παραπομπής του σε δίκη με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την κατηγορία για απιστία εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορά μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν σε 19 στελέχη της επιχείρησης και εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό. Η πλευρά της ΔΕΗ τόνιζε χθες ότι για την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών, όπως προβλεπόταν από αντίστοιχους νόμους, είχαν ζητηθεί γνωμοδοτήσεις 2 καθηγητών Εργατικού Δικαίου, τις οποίες εφάρμοσε πλήρως. Αυτό τον τρόπο εφαρμογής υιοθέτησε και το Δημόσιο σε δύο γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ το 2010 και το 2011, τόνιζαν κύκλοι της επιχείρησης, ερμηνεία που δεν αποδέχεται η εισαγγελία και σημείωναν ότι η διαφορά θα κριθεί στο δικαστήριο.

Η παραπομπή σε δίκη του κ. Ζερβού συνέπεσε και με τον θόρυβο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη νέα ΕΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ, η οποία θεσμοθετεί ειδικό επίδομα (τροφείο) 6 ευρώ ανά εργαζόμενο ημερησίως και επαναφέρει προκλητικά συνδικαλιστικά προνόμια. Η κυβέρνηση μέσω ενός non paper είχε κρατήσει αποστάσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «είχε τοποθετηθεί από προηγούμενη κυβέρνηση». Πιο αιχμηρός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης με σχόλιό του στο Twitter, ο οποίος έκανε λόγο για «αυξήσεις μισθών πίσω από την πόρτα» προδιαγράφοντας την «έξοδο» του κ. Ζερβού από τη ΔΕΗ έπειτα από 5 χρόνια θητείας. Είχε τοποθετηθεί στη ΔΕΗ επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου και παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο κ. Ζερβός εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη πάνω από δύο χρόνια και αφορά μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ προς δεκαεννέα στελέχη της και οι οποίες εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό που είχε και την τελική ευθύνη για τη χορήγησή τους. Οι αυξήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2010-2012 κατά παράβαση του νόμου που ήταν σε ισχύ και περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε ποσά που είχαν οριστεί με τις διατάξεις του εν λόγω νόμου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο κατηγορείται ότι παραβίασε ο κ. Ζερβός, είχε τεθεί πλαφόν αυξήσεων ώστε οι όποιες μισθολογικές παροχές να μην ξεπερνούν τα 5.900 ευρώ.

Οι δικαστές που μετείχαν στο δικαστικό συμβούλιο που αποφάσισε και την παραπομπή σε δίκη του κ. Ζερβού και μάλιστα με το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων και δεδομένων στην απόφασή τους για να τεκμηριώσουν τόσο την ευθύνη του για τις παράνομες μισθολογικές παροχές, όσο και την παραβίαση της επίμαχης νομοθεσίας.

Για την υπόθεση Ζερβού είχαν διεξαχθεί ανακρίσεις και έως ότου φθάσει το δικαστικό συμβούλιο των εφετών της Αθήνας σε παραπομπή είχε μεσολαβήσει και πρόταση εισαγγελέα, η οποία επίσης ήταν παραπεμπτική για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Οπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η ευθύνη του Αρθούρου Ζερβού εστιάζεται στην έγκριση των παράνομων μισθολογικών παροχών, ενώ ο ίδιος γνώριζε την απαγόρευση του νόμου. Οι δικαστές τού αποδίδουν πρόθεση παραβίασης της απαγορευτικής νομοθεσίας για παροχές σε στελέχη της ΔΕΗ και του αναγνωρίζουν δόλο να βλάψει το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό τον παραπέμπουν και για κακουργηματική απιστία. Η δίκη του αναμένεται να προσδιοριστεί τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή