Βαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική, αν δεν πάρουμε τη δόση»

Βαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική, αν δεν πάρουμε τη δόση»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν θα δώσει νυν υπερ πάντων αγώνα για μία δόση από την τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» στην περίπτωση που δεν υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ τον Μάρτιο.

Επίσης, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο τότε η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήση για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει "ένας μαγικός αριθμός, αλλά τρεις" που θα καθορίσουν το τι θα γίνει: οι επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποπληρωμές του χρέους.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τα 130 χρόνια του, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθούν από ισοδύναμες περικοπές δαπανών και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός δήλωσε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» είπε για τις ιδιωτικοποίησεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο.

Αναφορικά με τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, για «τρόικα» ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυρία Μέρκελ το ανέφερε από αδράνεια και την χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη». Πρόσθεσε, δε, πώς «εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», αν και παραδέχτηκε ότι ομόλογοί του στο Eurogroup την χρησιμοποιούν.

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή