Εύσημα Ντράγκι για την κυπριακή οικονομία

Εύσημα Ντράγκι για την κυπριακή οικονομία

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καλή πορεία υλοποίησης του μνημονίου εξήρε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Ντράγκι. Στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης έκανε λόγο για προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης του μνημονίου.

Επίσης έστειλε το μήνυμα ότι μέσα σε δυο χρόνια η Κύπρος μπορεί να πετύχει διόρθωση των δημοσίων οικονομικών της κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο από το καθεστώς δημοσιονομικής  επιτήρησης.

Σε εγκάρδιο κλίμα και αφού ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο όσο και τη Διοικητή της Κεντρικής για τη φιλοξενία, ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της κυπριακής δημοκρατίας, εξαίροντας τον διαχρονικό ρόλο της χώρας στα πεπραγμένα του νησιού και στη συμβολή της πολιτισμικής ανάτασης της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί  στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας  ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό καθώς η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

«Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα, είπε, για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Είχε προηγηθεί η δήλωση Αναστασιάδη επί του θέματος ο οποίος δήλωσε αναφερόμενος στα ΜΕΔ ότι η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις «αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα έτσι ώστε να δοθούν τα κίνητρα σε μεγάλους δανειολήπτες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέα πλαίσιο αφερεγγυότητας που στόχο έχει «να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες που επηρεάστηκαν άμεσα από την κρίση».

Νωρίτερα στην συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» Ο κ. Ντράγκι τόνισε την τεράστια σημασία που θα έχει για την Κύπρο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ουσιαστικά εξασφαλίζει την οριστική επάνοδο στις αγορές με την προϋπόθεση της θετικής αξιολόγησης.

Λαϊκιστές όσοι μιλάνε για έξοδο από το ευρώ

Ενώ στη δική του προσφώνηση ο Νίκος Αναστασιάδης αντικατέστησε τη λέξη Τρόικα με τη λέξη Θεσμούς, «όπως το λέμε το 2015», λέγοντας χαρακτηριστικά και προκαλώντας θυμηδία στους παρευρισκόμενους και με του δικό του σχεδόν γέλιο, ο Μάριο Ντράγκι έβαλε τα πράγματα σε πιο επιθετική διάσταση.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δήλωσε ότι «το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκιστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ».

Πρόσθεσε δε ότι για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στην απασχόληση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τις λεπτομέρειες να αναμένονται αύριο.

Τι αναμένεται αύριο

Τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,1 τρις. ευρώ πρόκειται να αποκαλύψει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Λευκωσία. Τον κ. Ντράγκι συνοδεύουν στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται εκτός της έδρας της Φρανκφούρτης, 25μελες συμβούλιο, που αποτελείται από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 18 χωρών, όπως επίσης και 6 υπαλλήλους της τράπεζας. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση θα επιδιώξουν την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του προγράμματος για αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κρατικών ομολόγων, το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισκέφθηκε την Κύπρο και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν μέσω διαδηλώσεων κατά των μνημονίων και της λιτότητας.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ανάπτυξης και εξάλειψης της απειλής, η οποία είναι επακόλουθο μίας περιόδου έντονου αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ενδέχεται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, να αρχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, όπως επίσης και το χρέος των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανόν να αγοράσει περισσότερα από ομόλογα αξίας 100 δις ευρώ από ιδρύματα της ευρωζώνης, ο κατάλογος των οποίων θα γίνει γνωστός στη συνεδρίαση στη Λευκωσία. Κι ενώ από τη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, εντούτοις, υπάρχουν αρκετές άλλες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, για τις οποίες δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι στιγμής.

Μεταξύ άλλων, δεν έχουν καθοριστεί οι νομικές ρυθμίσεις σχετικά τον τρόπο διαμοιρασμού της ζημιάς σε περίπτωση χρεοκοπίας, ενώ θα πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος διανομής των κερδών στις 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεταξύ της ευρωζώνης. Σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το παρόν πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από ενδεχόμενη αθέτηση ή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας τους.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους FT, θα συζητήσει επίσης την ευελιξία των κεντρικών τραπεζών επί των τύπων των ομολόγων που θα αγοραστούν και κατά πόσον θα αναγκαστεί να αγοράσει σε οποιαδήποτε τιμή, την ώρα που  πολλά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και γερμανικών, διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις. Επίσης, η ΕΚΤ θα καθορίσει τον βαθμό στον οποίο οι οικονομικές συνθήκες επιδρούν ή αλλάζουν το μέγεθος και τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων. Ενώ ο τρέχων γύρος της αγοράς ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα 60 δις. ευρώ, έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια ανάκαμψης, φθάνοντας το 2% και ξεκολλώντας από το σημερινό επίπεδο του – 0,3%.

Στο τραπέζι η Ελλάδα

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανανεώσει τις οικονομικές της προβλέψεις την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα αυξήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2015 από το 1%, που είχε εκτιμήσει τον Δεκέμβριο. Σημαντική απόφαση αναμένεται να λάβει  το ΔΣ και για την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για το κατά πόσο θα διατηρήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης ή της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή