Επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη στη Νότια Κορέα

Επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη στη Νότια Κορέα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. «Η απειλή δεν θα μας πτοήσει ποτέ» είπε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Μαρκ Λίπερτ. Ο πρέσβης τραυματίσθηκε στο μάγουλο και στο χέρι από άνδρα που φώναξε «η Νότια και η Βόρεια Κορέα πρέπει να ενωθούν». Η αστυνομία είπε ότι επρόκειτο για τον 55χρονο Κιμ Κι-τζονγκ, ο οποίος έχει μεγάλο παρελθόν αντιαμερικανικών διαδηλώσεων. Η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές και αεροναυτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, προξενώντας την οργή της Βόρειας Κορέας. Οι ακτιβιστές που διαμαρτύρονται εναντίον της παρουσίας 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα αποδίδουν στις ΗΠΑ την ευθύνη για τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Το μαχαίρι προξένησε στο δεξί μάγουλο του Λίπερτ διαγώνιο τραύμα, το οποίο απαίτησε 80 ράμματα. Επίσης, ο πρέσβης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο χέρι για την αποκατάσταση τένοντα και νεύρων, ενώ οι γιατροί είπαν ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες προκειμένου να επανέλθει το χέρι του σε φυσιολογική λειτουργία.

Περίπου εννέα ώρες μετά την επίθεση, ο Λίπερτ έγραψε στο twitter ότι είναι «καλά και με πολύ καλή διάθεση», ενώ σκοπεύει να επιστρέψει «το ταχύτερο» στα καθήκοντά του.

Ο Κιμ είναι γνωστός στην αστυνομία και στους Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές για προηγούμενες ενέργειες όπως το κάψιμο της αμερικανικής σημαίας από τον ιστό της πρεσβείας της Σεούλ το 1985 και η αποτυχημένη επίθεση εναντίον του Ιάπωνα πρέσβη με τσιμεντόλιθο το 2010, για την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης.

Μετά τη σύλληψή του, ο 55χρονος είπε στην αστυνομία ότι θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι οι ετήσιες ασκήσεις είναι προετοιμασία για εισβολή στον Βορρά, ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, ο Κιμ χαρακτήρισε τις ασκήσεις καταστροφικές για τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Διθύραμβοι στη Β. Κορέα

Το συμβάν έγινε δεκτό με διθυράμβους από τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για «χαρακιές δικαιοσύνης» και «άξια τιμωρία των ΗΠΑ που είναι μανιακές με τον πόλεμο».

«Παραμένουμε αποφασισμένοι όπως πάντα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Η απειλή δεν θα μας πτοήσει ποτέ».

Η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε τις απόψεις του Κιμ, δηλώνοντας ότι «αυτήν τη χρονική στιγμή, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εικασίες ως προς τα κίνητρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή