Αντιφατικές δηλώσεις για ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές και αφορολόγητο

Αντιφατικές δηλώσεις για ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές και αφορολόγητο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση έρχονται οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, για τη φορολογία ακινήτων, τις αντικειμενικές αξίες και το αφορολόγητο όριο, με όσα είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ήταν κατηγορηματική στο θέμα της κατάργησης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Ειδικότερα:

1. Φορολογία ακινήτων. Οπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η αναπροσαρμογή δεν θα γίνει με οριζόντιο τρόπο αλλά ανά ζώνη με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της αγοράς. «Θα πληρώσουμε τον νέο φόρο ακινήτων με αλλαγμένες τις αντικειμενικές αξίες», ανέφερε η κ. Ν. Βαλαβάνη, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητη, χαμηλώνοντας, πάντως, τον πήχυ του αφορολογήτου κάτω από τις 500.000 ευρώ, αφού θα έχει μεσολαβήσει και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Οσον αφορά τις απώλειες εσόδων, η υπουργός είπε ότι θα καλυφθούν από τη φοροδιαφυγή, όπου και θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Στον νέο φόρο, σύμφωνα με την υπουργό, θα εξαιρεθούν πιθανόν τα χωράφια, δεδομένου ότι αποτελούν ένα παραγωγικό εργαλείο, υπογραμμίζοντας ότι θα στοχοποιηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία που βρίσκεται υπό τη σκέπη offshore.

Πάντως η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι είναι «αστείο να μας πιέζουν από το εξωτερικό σε διάστημα 2 μηνών να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή».

2. Αφορολόγητο όριο. Το δεύτερο εξάμηνο θα εξετασθεί το θέμα του αφορολογήτου το οποίο, όπως είπε η υπουργός, θα εφαρμοσθεί στα εισοδήματα του 2015.

3. ΦΠΑ. Κατηγορηματική ήταν η Ν. Βαλαβάνη και ως προς το ενδεχόμενο αυξήσεων στον ΦΠΑ. «Δεν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα τσιγάρα και στα οινοπνευματώδη.

4. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οσον αφορά το θέμα των αρμοδιοτήτων της ΓΓΔΕ, η υπουργός υποστήριξε ότι οι αρμοδιότητες αυτές είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες κι ότι η ίδια έχει την εποπτεία. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι λειτουργικό ένα τέτοιο σχήμα, όπου ο υπουργός είναι απλώς διαμορφωτής της πολιτικής και η ΓΓΔΕ αναλαμβάνει το επιχειρησιακό κομμάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν στους επόμενους μήνες δεν υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε μπορεί να τεθεί θέμα αρμοδιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή