Αποψη: Ακροατήρια και μηνύματα

Αποψη: Ακροατήρια και μηνύματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφάλεια! Είναι το πρώτο και μέγα ζητούμενο για την άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής. Διότι το βασικό ακροατήριο αυτής της πολιτικής είναι το εθνικό ακροατήριο, η κοινωνία, που πρέπει να ζει με ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι προαπαιτούμενο και για όλα τα άλλα: την αποδοχή του άλλου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, τη συνειδητοποίηση ότι πολλοί από αυτούς είναι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Ολα αυτά προϋποθέτουν ασφάλεια, που την παρέχει το κράτος διά της αστυνομίας. Αλλιώς καταλήγουμε σε φαινόμενα Χρυσής Αυγής.

Υπάρχει επίσης το ακροατήριο της Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να φαίνεται ότι το κάνει, για να μπορεί να διεκδικεί έμπρακτη αλληλεγγύη ή χρήματα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, αλλά και ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων και δικαίωμα εργασίας στην Ε.Ε. Εάν θεωρεί ότι δεν μας συμφέρουν οι κανόνες (π.χ. κανονισμοί Δουβλίνου) πρέπει να προσπαθήσει να τους αλλάξει με συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή να αναδείξει λιγότερο γνωστές πτυχές (π.χ. αντιπαραβάλλοντας στον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στις χώρες της Β. Ευρώπης, τον εξίσου μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών που είναι ανεπίδεκτοι επιστροφής και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα).Υπάρχει και ένα άλλο ακροατήριο, εκείνο των δυστυχισμένων που θέλουν να εισέλθουν παρανόμως στην Ε.Ε.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες διεσπαρμένους σε όλη τη Μεσόγειο που αναζητούν την κατάλληλη διαδρομή που θα τους φέρει πιο κοντά στον τελικό τους στόχο: τις πλούσιες χώρες της Β. Ευρώπης. Δίπλα σε αυτούς είναι και το ακροατήριο των λαθροδιακινητών. Αν και από διαφορετική οπτική γωνία, έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με τους υποψήφιους παράνομους μετανάστες (εκτός εάν έχουμε την ψευδαίσθηση πως όσοι φθάνουν διά θαλάσσης στην Ελλάδα κινούνται εκτός κυκλωμάτων). Το μήνυμα σε αυτούς πρέπει να είναι σαφές: τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται αυστηρά και, εάν δεν είσαι πρόσφυγας, επιστρέφεις στην πατρίδα σου. Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα (ή, πιο σωστά, η ομιχλώδης πραγματικότητα) στέλνουν λάθος μηνύματα στα τελευταία δύο ακροατήρια.

* Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην γενικός γραμματέας υπ. Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή