Κινητοποίηση στο Παρίσι για τα drones που αυξάνονται

Κινητοποίηση στο Παρίσι για τα drones που αυξάνονται

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τουλάχιστον 10 αναφορές για πτήσεις μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) έλαβαν οι γαλλικές Αρχές τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην περιοχή του Παρισιού. Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε ενημερώσει τη γαλλική Eθνοσυνέλευση ότι από τις 5 Οκτωβρίου έχουν γίνει περίπου 60 αναφορές για πτήσεις μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Παρισιού αλλά και πάνω από γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια.

«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό» είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν λε Φολ. «Την ημέρα που θα βρούμε τους υπευθύνους, θα επιβληθούν ποινές. Και αργά ή γρήγορα, θα τους βρούμε». Κάτοικοι του ανατολικού Παρισιού υποστηρίζουν ότι είδαν τρεις άνδρες να προσγειώνουν ένα drone, να το βάζουν σε μαύρο αυτοκίνητο και να εξαφανίζονται, αλλά η αξιοπιστία της πληροφορίας δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει τιμωρηθεί για την υπόθεση των drones είναι ο… δημοσιογράφος που απογείωσε ένα ώστε να βιντεοσκοπήσει πλάνα για σχετικό ρεπορτάζ. Ο δημοσιογράφος Τριστάν Ρεντμάν του καναλιού Αλ Τζαζίρα είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα σε πάρκο του Παρισιού, μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του. Οι Αρχές κατέσχεσαν το τηλεκατευθυνόμενο και επέβαλαν στον δημοσιογράφο πρόστιμο 1.000 ευρώ για πτήση χωρίς άδεια.

Το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» ρώτησε τον ειδικό στην ασφάλεια πτήσεων Κριστόφ Νοντέν ποιος πιστεύει ότι είναι ο στόχος των άγνωστων χειριστών. «Είναι μια κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να αμφισβητήσουν την εξουσία του κράτους. Οι λόγοι τους είναι ιδεολογικοί. Υπάρχουν όμως και αυτοί που το κάνουν για πλάκα, απλώς για να τρέχουν οι αστυνομικοί. Είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνουμε περί τίνος πρόκειται, αυτός είναι ο στόχος της δουλειάς μας στην εγκληματολογία. Δεν περίμενα να φθάσουμε τόσο γρήγορα στην κατάσταση αυτή. Πάντα το αδίκημα προηγείται του νόμου, αλλά εδώ έγινε πολύ γρήγορα» είπε ο Νοντέν.

Ο ειδικός επισήμανε ότι οι υπερπτήσεις μπορούν να αποτραπούν με δύο τρόπους: την ανίχνευση και την εξουδετέρωση. Η εξουδετέρωση είναι επικίνδυνη πάνω από κατοικημένες περιοχές, αφού η μέθοδος που ακολουθείται στις ΗΠΑ και στην Κίνα (υπερθέρμανση των κυκλωμάτων τους με χρήση λέιζερ) διακόπτει τη λειτουργία του κινητήρα και προξενεί τη συντριβή στο έδαφος. Για την ανίχνευση, απαιτείται νόμος που να επιβάλει τήρηση μητρώου τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, ώστε να είναι γνωστό με την αγορά σε ποιον ανήκει κάθε τηλεκατευθυνόμενο. «Μπορούμε επίσης να εξοπλίσουμε τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη με συσκευές γεωεντοπισμού» είπε ο Ντοντέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή