Προσδοκίες και επιφυλάξεις για τη στάση της ΕΚΤ στην ενίσχυση της ρευστότητας

Προσδοκίες και επιφυλάξεις για τη στάση της ΕΚΤ στην ενίσχυση της ρευστότητας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται η Αθήνα ελπίζοντας σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο διοικητής θα συμβάλει τα μέγιστα στην πλήρη αποκατάσταση και με όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του σήμερα το βράδυ.

Ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων του κ. Στουρνάρα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις –την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και την ύπαρξη προγράμματος με την Ε.Ε.– προκειμένου να άρει τον περιορισμό για τα ελληνικά ομόλογα (σήμερα δεν γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες), αλλά και να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, τόσο το ΔΝΤ όσο και μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να δείξει ευελιξία, διευκολύνοντας με κάποιον τρόπο την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, όπως σημειώνουν αναλυτές, θα μπορούσε να δώσει την πιο ανώδυνη λύση στο πρόβλημα.

Πάντως, τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ΕΚΤ εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν σήμερα η ΕΚΤ θα έχει θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα· το αντίθετο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ισχυρό μπλοκ μελών της ΕΚΤ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για την υλοποίηση του πλαισίου της συμφωνίας στο Eurogroup και της σχετικής επιστολής που έστειλε στις ευρωπαϊκές αρχές. Θεωρεί ότι με τις πράξεις και τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ουσιαστικά η συμφωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ακύρωσή της. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να λάβει αποφάσεις ευνοϊκές για την Ελλάδα, ανατρέποντας τις προηγούμενες προϋποθέσεις που έχει θέσει.

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν οριακές. Σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί αισθητά –μετά τη συμφωνία στο Eurogroup– ωστόσο οι τράπεζες εξακολουθούν να «χάνουν» καταθέσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να εγκριθεί η παράταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, όμως είναι αβέβαιο αν θα αυξήσει το σχετικό όριο, που σήμερα διαμορφώνεται στα 68,5 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» ότι προς το παρόν οι ανάγκες σε ρευστότητα καλύπτονται, ωστόσο θεωρούν ότι θα ήταν καλό να υπάρξει αύξηση του ορίου ώστε οι τράπεζες να βρίσκονται σε καλύτερη θέση έναντι πιθανών αναταράξεων. Σημειώνεται πως η ΤτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποβάλει σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ, αν κριθεί αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι ο ELA χορηγείται σε τράπεζες που κρίνονται βιώσιμες, κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ, ωστόσο η ευθύνη βαραίνει την ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή