Προεξοφλούν σκληρή στάση του Μ. Ντράγκι

Προεξοφλούν σκληρή στάση του Μ. Ντράγκι

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λευκωσία είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών, καθώς αναμένεται πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες και τον χρόνο έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ενώ παράλληλα θα αναφερθεί στις εκτιμήσεις της τράπεζας για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2017. Με την Κύπρο να προσβλέπει στη συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση, μολονότι τυπική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μια θετική αξιολόγηση του προγράμματός της που έχει παγώσει από τον Σεπτέμβριο, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως ο Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να παρουσιάσει και τους όρους για μια επανέναρξη των αγορών ελληνικών ομολόγων, του waiver που έχει παγώσει από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν, πάντως, σε μια σκληρή στάση του προέδρου της ΕΚΤ προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτζ, αναλυτή της επενδυτικής Berenberg, ο Μάριο Ντράγκι όχι μόνον θα θέσει σκληρούς όρους στη νέα κυβέρνηση για την επαναφορά του waiver, αλλά θα απορρίψει και το αίτημα της Αθήνας για έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν των 15 δισ. ευρώ. Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά, πάντως, ότι προτού ακόμη τεθεί εμπράκτως σε εφαρμογή το QE έχει ήδη αποφέρει καρπούς αμέσως μετά την ανακοίνωσή του στις 22 Ιανουαρίου. Οπως τονίζει, και μόνον η προσδοκία για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων έχει προκαλέσει αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη και αποδυνάμωση της ισοτιμίας του ευρώ σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα. Εκτιμά, μάλιστα, πως ακόμη και τα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να σχετίζονται με την προσδοκία για το QE καθώς έχουν τονώσει την εμπιστοσύνη. Δεδομένου, πάντως, ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να προσεγγίσει τον στόχο του 2% παρά στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του 2017, ο Κρίστιαν Σουλτζ προβλέπει πως η ΕΚΤ θα επαναφέρει το χαρτοφυλάκιό της σε επίπεδα πάνω από τα τρία τρισ. ευρώ στα οποία βρισκόταν στις αρχές του 2012.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις καταλήγουν και οι οικονομολόγοι του επενδυτικού ομίλου Nomura, που επισημαίνουν πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ανακοινωθεί μια επαναφορά του waiver για την Ελλάδα και ως εκ τούτου θεωρούν απίθανη μια τέτοια ανακοίνωση, ενώ παράλληλα προεξοφλούν δυσοίωνες εκτιμήσεις της τράπεζας για πληθωρισμό μόλις 0,1% για το τρέχον έτος και μόλις 1,4% για το 2016 και επιτάχυνσή του στο 1,6% μόνον το 2017. Οι ίδιοι πιθανολογούν πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποφύγει μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή της εξέλιξης του προγράμματος, καθώς η κλίμακα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ενδέχεται να αλλάξει στην πορεία.

Ανάμεσα στις λεπτομέρειες του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, συγκαταλέγεται ο χρόνος έναρξής του που εκτιμάται ότι θα είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει κάθε εθνική κεντρική τράπεζα, δεδομένου ότι σε αυτές εναποθέτει η ΕΚΤ την ευθύνη για τον μεγαλύτερο όγκο των αγορών ομολόγων με δική της συμμετοχή στο 20%. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι προβλέπει συνολικά αγορές ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ και διακηρυγμένο στόχο του την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2%, ώστε να αποφύγει η Ευρωζώνη τον αποπληθωρισμό.

Μειώσεις επιτοκίων

Μία ημέρα προτού ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, δύο κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε εντυπωσιακές κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους. Η Τράπεζα της Ινδίας μείωσε χθες, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους, το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μ.β. στο 7,5%, προκαλώντας άνοδο 1,4% στο χρηματιστήριο της χώρας και ενίσχυση της ινδικής ρουπίας στο ισχυρότερο επίπεδό της από τις αρχές Φεβρουαρίου. Επωφελούμενη από το φθηνό πετρέλαιο, η Ινδία προχωράει παράλληλα σε έργα υποδομής, για να τονώσει την ανάπτυξη. Παράλληλα, η Τράπεζα της Πολωνίας μείωσε τα επιτόκια του ζλότι κατά 50 μ.β. στο ιστορικό χαμηλό του 1,50%, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να αποτρέψει υπερβολική ανατίμηση του ζλότι εν αναμονή του QE της ΕΚΤ. Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δεύτερη από τον Νοέμβριο μείωση των επιτοκίων του γουάν, στην οποία προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, επικαλούμενη την ανάγκη να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός που, όπως στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, επιβραδύνεται εγκυμονώντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή