«Musica Insolita», απόδραση με ποιότητα

«Musica Insolita», απόδραση με ποιότητα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βοτανοπωλείο «Παιώνια» είναι ένας αγαπημένος, γαλήνιος χώρος της Αθήνας, που στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο. Μπορείς να πιεις το τσάι σου και παράλληλα να διαβάσεις με ηρεμία το βιβλίο σου ή κάποιο από αυτά που βρίσκονται στα ράφια του βοτανοπωλείου. Απαλή, χαλαρωτική μουσική ακούγεται σαν να έρχεται από μακριά, πραγματικά ξεφεύγεις. Την ίδια αίσθηση, όμως, πολύ πιο έντονη είχα την περασμένη εβδομάδα όταν το ήσυχο «Παιώνια» μεταμορφώθηκε μπρος στα μάτια μου μέσα από μια σπάνια, μυστικιστική θα την περιέγραφα, μουσική συνάντηση.

Ο Σπύρος Παν, γνωστός, αγαπημένος, ειδικός στο handpan (ένα είδος μεταλλικού κρουστού) μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο δημιούργησαν μια όμορφη ατμόσφαιρα με τους ήχους των οργάνων τους, που θύμιζαν πότε ένα κελαρυστό ρυάκι, πότε έναν διονυσιακό χορό σ’ ένα ξέφωτο, πότε ένα αργό περπάτημα μέσα στη νύχτα. «Musica Insolita» ο τίτλος των συναυλιών τους, που συνεχίζονται τον Μάρτιο στο «Παιώνια» κάθε Πέμπτη (εκτός της τρίτης Πέμπτης του μήνα).

Περίπου μιάμισι ώρα κρατάει το πρόγραμμά τους, στο οποίο στη βραδιά που παρακολουθήσαμε συμμετείχε η ηθοποιός Νάντια Καβουλάκου μ’ ένα απόσπασμα από τον «Δον Κιχώτη», που έδεσε με τη μουσική μιλώντας για έναν ιδανικό κόσμο και κάποιους ιππότες που τον αναζητούν και παλεύουν γι’ αυτόν. Οι πέτρινοι τοίχοι έμοιαζαν πολύ ψηλοί με τα κεντρικά φώτα σβηστά, τα τζάμια θολωμένα από τη βροχή που έπεφτε το βράδυ που πήγαμε –κάποιες ομπρέλες περαστικών θύμιζαν το σκηνικό από τις Ομπρέλες του Χερβούργου.

Πειραματισμοί Σπύρου Παν

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στον Σπύρο Παν, αυτόν τον καλλιτέχνη ο οποίος έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους καλύτερους μουσικούς του handpan (ο μοναδικός στην Ελλάδα), πειραματίζεται, συνθέτει κι έχει συνεργαστεί με πολλούς ξένους καλλιτέχνες, ενώ πρόσφατα πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ μαθαίνοντας την κατασκευή του handpan! Οι χώροι που επιλέγει να εμφανίζεται ο Σπύρος Παν, εναλλακτικοί, ξεχωριστοί, πιστεύω πως εκφράζουν τη φιλοσοφία του, το απόλυτο δόσιμό του στη μουσική δίχως συμβιβασμούς, δίχως καμία επιτήδευση.

​​Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου 8, Θησείο, 9.00 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή