EKT: Με αύξηση μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ η παράταση του ELA

EKT: Με αύξηση μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ η παράταση του ELA

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο» για παράταση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αλλά με αύξηση μόλις 500 εκατ. ευρώ, άναψε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει στην Λευκωσία.

Αργότερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν αναμονή των τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 11 ετών έπεσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του σήμερα το βράδυ.

Πάντως, τα περιθώρια κινήσεων του κ. Στουρνάρα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις –την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και την ύπαρξη προγράμματος με την Ε.Ε.– προκειμένου να άρει τον περιορισμό για τα ελληνικά ομόλογα (σήμερα δεν γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες), αλλά και να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, τόσο το ΔΝΤ όσο και μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να δείξει ευελιξία, διευκολύνοντας με κάποιον τρόπο την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, όπως σημειώνουν αναλυτές, θα μπορούσε να δώσει την πιο ανώδυνη λύση στο πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή