Πωλήστε έντοκα υψηλού επιτοκίου

Πωλήστε έντοκα υψηλού επιτοκίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δημόσιο πήρε τα χρήματα που χρειαζόταν από τη χθεσινή πώληση εντόκων γραμματίων. Η κρίση αποφεύχθηκε ή, κατά τους πιο συγκρατημένα αισιόδοξους, αναβλήθηκε.

Χρειάστηκε, βεβαίως, να πληρώσει κάτι παραπάνω. Το κράτος έχει τώρα ετήσιο κόστος 3% για τα χρήματα που του δανείζουν για μόλις έξι μήνες. Το συγκεκριμένο κόστος αυξήθηκε, μέσα σε λίγο καιρό, κατά σχεδόν μια ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα.

Δεν είναι όμως και άσκημα. Σκεφτείτε πόσο ακριβά πλήρωνε το κράτος, στο πιο μακρινό παρελθόν, στην εποχή της δραχμής, ειδικότερα όταν αντιμετώπιζε όμοιες κρίσεις ρευστότητας.

Μάλιστα, ήταν στις αρχές 1991, όταν η χώρα προσπαθούσε να βγει από μια τριετή δημοσιονομική κρίση, σε συνδυασμό με ανάλογη κυβερνητική αστάθεια, όταν οι καταθέτες γνώρισαν τα ρέπος κι εμπιστεύθηκαν την αξία των εντόκων γραμματίων.

Το κράτος έδινε μέχρι και 24%, προκειμένου να του εμπιστευτούν οι πολίτες τις οικονομίες τους. Οι τράπεζες, που ήταν επιτέλους ελεύθερες να ορίσουν ελεύθερα τα επιτόκιά τους, προσέφεραν ρέπος με 25%. Μπορούσες να διπλασιάσεις τα χρήματά σου σε τρία χρόνια ή και να τα πενταπλασιάσεις σε πέντε!

Κάπως έτσι, πάντως, το κράτος κατόρθωσε, τότε, να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελλειμμάτων που σταδιακά περιόριζε. Εξάλλου, αυτός ο συνδυασμός των δημόσιων ελλειμμάτων, υψηλού πληθωρισμού, πανάκριβου χρήματος και συστηματικής μείωσης της διεθνούς αξίας της δραχμής ήταν που έπεισε Μητσοτάκη και Παπανδρέου να συμπέσουν στην ανάγκη να επιδιώξει η Ελλάδα την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, που αποφάσισαν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νομίζω ότι αξίζει να επαναλάβουμε εκείνη την προσπάθεια. Ας πληρώσει το κράτος κάτι παραπάνω, προκειμένου να του δανείσουν οι πολίτες-αποταμιευτές όσα χρειάζεται.

Επειδή ακριβώς, σε αντίθεση με τον υπερπληθωρισμό εκείνης της εποχής (είχε φθάσει στο 23% το 1990 για να «πέσει» στο 18% το 1991), τώρα έχουμε αποπληθωρισμό, το κράτος θα συγκεντρώσει πολύ εύκολα τη ρευστότητα που του λείπει.

Η πώληση εντόκων τίτλων μικρής διάρκειας, με καλό επιτόκιο, θα αποδείξει εμπράκτως την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης και των στελεχών της.

Υποθέτω πως όσοι ενθέρμως υποστηρίζουν τη «διαπραγμάτευση Βαρουφάκη» με τους Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ και λοιπούς, με προθυμία θα δανείσουν στην κυβέρνηση τα ποσά που χρειάζεται, ώστε να την απαλλάξουν από τις αφόρητες μνημονιακές πιέσεις, προστατεύοντας και τη χώρα από τον κίνδυνο «νέας λιτότητας». Επιπλέον, θα επιτρέψουν στο κυβερνητικό επιτελείο την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ενας λόγος που άλλες κυβερνήσεις αντέχουν σε ανάλογες πιέσεις είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Ας τους μιμηθούμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή