Οι αξιότιμοι κύριοι καθηγηταί

Οι αξιότιμοι κύριοι καθηγηταί

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν άκουσα χθες πως δεν θα συλλαμβάνονται όσοι περνούν παράνομα τα σύνορα, αναρωτήθηκα αν αυτό ισχύει και για τους Αγγλους ή τους Τούρκους τουρίστες οι οποίοι δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν και δεν έχουν μαζί τους διαβατήριο ή ταυτότητα. Αν κατάλαβα καλά όμως, το μέτρο της προσωρινής άδειας παραμονής για έναν μήνα που ανανεώνεται για ένα εξάμηνο δεν ισχύει για άτομα της λευκής φυλής που ξέχασαν το διαβατήριό τους. Αυτά τα στέλνουμε πάραυτα από εκεί που ήρθαν και καλά τους κάνουμε.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης βέβαια, που άκουσε την είδηση από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τη διέψευσε αμέσως, για να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται ακριβώς για διάψευση, μάλλον για επιβεβαίωση, αφού υπήρχε το σχετικό έγγραφο. Το ίδιο έπαθε προχθές και ο κ. Βαρουφάκης που πληροφορήθηκε στο πλατό πως δόθηκαν οι αυξήσεις στους εργαζομένους της ΔΕΗ. Επειδή όμως το τηλεοπτικό πλατό είναι ο χώρος εργασίας του κ. Βαρουφάκη, υποθέτω πως θα τον έψαξαν και στο γραφείο του και δεν τον βρήκαν, οπότε περίμεναν να τον δουν το βράδυ στην τηλεόραση για να τον ενημερώσουν.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τα όσα πανικόβλητος είπε ο κ. Γιάννης Πανούσης για τη δημοσιοποίηση της είδησης, τα οποία είναι της αρμοδιότητας όσων μελετούν επιστημονικά τις παρενέργειες που προκαλεί στην ανθρώπινη σκέψη η συναναστροφή με τα φαντάσματα του Στάλιν και του Λαυρέντη Μπέρια. Και ας σταθούμε λίγο στο πρόβλημα―και πρόβλημα κατά την ετυμολογία είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας (προ- βλήμα) και όχι το βλήμα που καρφώθηκε κάποτε στο μυαλό μας.

Ερώτηση κρίσεως: αφού θα καταργηθούν, έστω σταδιακά, τα κέντρα κράτησης των παρανόμως εισελθόντων στον τόπο τούτο ατόμων, ακόμη και αν συλλαμβάνονται στα σύνορα, πού θα κρατούνται; Ελάτε τώρα. Θα αφήνονται ελεύθερα, αφού θα δώσουν διεύθυνση κατοικίας, σταθερό τηλέφωνο και υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα φύγουν σε έναν μήνα. Εάν δε, έχοντας υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, δεν τιμήσουν την υπογραφή τους, τότε πια δεν τους γλιτώνει τίποτε. Θα δοθεί εξάμηνη παράταση στην άδεια παραμονής τους και μετά βλέπουμε.

Ο κ. Πανούσης είναι η δεύτερη μεγάλη προσφορά της ακαδημαϊκής μας κοινότητας στη σωτηρία της πατρίδας μετά τον κ. Μπαλτά. Ο μεν κατήργησε την αριστεία και ο δε καταργεί τα κέντρα κράτησης. Και ο ένας και ο άλλος έδρασαν στο όνομα του ανθρωπισμού. Και όπως ο κ. Μπαλτάς δεν γνωρίζει τι ποιεί ο αναπληρωτής του κ. Κουράκης -και καλά κάνει-, έτσι και ο κ. Πανούσης δεν μπορεί να γνωρίζει τι ποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου του, οι οποίες εκδίδουν διαταγές εν αγνοία του υποτίθεται. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: η σταλινική αντιμετώπιση της δημοσιοποίησης της είδησης ή η ομολογία ότι είναι υπουργός σε ένα υπουργείο το οποίο δεν ελέγχει. Μια διαλεκτική σύνθεση των δύο χειρόνων θα δώσει το βέλτιστο, όπως οι δύο αρνήσεις του Καρτέσιου δίνουν την κατάφαση.

Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω, παραπέμπω σε απόσπασμα ποιήματος που απήγγειλε ο κ. Πανούσης πέρυσι σε κάποια συνεδρίαση της αειμνήστου ΔΗΜΑΡ: «Τόσες συγκρούσεις, τόσες αναθεωρήσεις, τόσες αμφισβητήσεις και δεν κατάλαβες ακόμα πως δεν θα με δεις ποτέ γυμνό, πως ένα σώμα μάς χωρίζει». Ισως, ίσως λέγω, θα έπρεπε κάποιος να τον πληροφορήσει πως δεν είναι βέβαιον ότι θέλουμε να τον δούμε γυμνό στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Και πως ακόμη κι αν τα καταφέρει να τον δούμε γυμνό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί αυτομάτως και το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή