Περιπλοκές με την Τουρκία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και άλλα θέματα πέραν εκείνων της οικονομίας, με τα οποία ασχολείται η κυβέρνηση των «αγανακτισμένων» –κατά το παρελθόν– και σήμερα προσαρμοζόμενη, εκούσα άκουσα, προς τα ισχύοντα στη Ζώνη του Ευρώ. Φρόντισε να τα «υπενθυμίσει» η Αγκυρα, με τρόπο ενοχλητικό, και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας προσφάτως αναρτήθηκε ένα «βίντεο» της πτήσεως ενός διθέσιου μαχητικού F-16, χειριστής του οποίου ήταν ο Α/ΓΕΑ Οζτούρκ. Το αεροσκάφος διέσχισε το Αιγαίο από τη Λέσβο έως το Καστελλόριζο, παραβιάζοντας κατ’ επανάληψιν τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ναυτικών μιλίων.

Προ ολίγων ημερών, η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας τεράστια περιοχή στο Αιγαίο επί σειρά μηνών για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων και στη συνέχεια την απέσυρε –κατόπιν παρεμβάσεως προφανώς του  ΝΑΤΟ  και  των  ΗΠΑ– με τη διευκρίνιση ότι οι  συντεταγμένες  που  αρχικώς  δημοσιοποιήθηκαν  ήσαν  εσφαλμένες.

Τα εν λόγω συμβάντα μπορεί να θεωρηθούν περιστατικά συνήθη της τουρκικής αυθαιρεσίας. Αλλά το πλαίσιο διαχειρίσεως των ελληνοτουρκικών θεμάτων έχει αλλοιωθεί. Εδώ και δύο δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις πίστευαν ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξανάγκαζε την Αγκυρα σε προσαρμογές προς τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα και στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν. Η Ε.Ε. έπαυσε να ασκεί έλξη προς στην Αγκυρα. Παράλληλα, και εκτός του ευρωπαϊκού συστήματος, οι ισλαμικές κυβερνήσεις της Τουρκίας προχώρησαν σε ένα ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και η χώρα εισήχθη στη λέσχη του G20.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται εάν η Ε.Ε. δεχθεί ως μέλος την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή «ιδέα» σταδιακώς έχει απωθηθεί στο περιθώριο του οράματος της «νέας Τουρκίας» που έχει υπόψη του ο κ. Ερντογάν, ενώ η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται σταδιακώς μείζων πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αγκυρας.

Χώρα ισλαμική, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το Ισλάμ, περιβαλλόμενη από υπολείμματα της πρώην Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, δεν ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει άλμα εις το κενό του ευρωπαϊκού συστήματος, με τους ασφυκτικούς ρυθμιστικούς πολιτικούς και οικονομικούς κανόνες. Παρά τις διαφωνίες, η μόνη χώρα της Δύσεως με την οποία διατηρεί σχέσεις λειτουργικές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη διάρκεια των ετών, η Αγκυρα επέτυχε τη φινλανδοποίηση της Ελλάδος στην περιοχή του Αιγαίου και στην παρούσα συγκυρία δεν θα επιθυμούσε λογικώς να ανοίξει και άλλο μέτωπο θερμό. Με δεδομένη, όμως, τη ρευστότητα σε όλη την περιοχή, οι σχέσεις με την Αγκυρα καθίστανται εις την παρούσα συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμες. Η Ενωμένη Ευρώπη που τόσο μας απασχολεί είναι ανίκανη να παρέμβει. Μόνον η Ουάσιγκτον μπορεί να διαδραματίσει ενδεχομένως κάποιο ρόλο και φυσικά η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με τη γείτονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή