2021, η χρονιά της Καλαμάτας;

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωρίζουμε από τα θεατρικά και τα λογοτεχνικά έργα που έχει γράψει ή σκηνοθετήσει. Εδώ και λίγες ημέρες έχει και μια ακόμη ιδιότητα: ανέλαβε καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού που θα φροντίσει για την υποψηφιότητα της πόλης της Καλαμάτας για να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ετσι, η Θεσσαλονικιά που κατοικεί εδώ και χρόνια στην Αθήνα, Ελενα Πέγκα, θα ζει τώρα κάποιες μέρες του μήνα και στην Καλαμάτα. Κανονίσαμε ένα τηλεφωνικό ραντεβού (Αθήνα – Καλαμάτα) στο τέλος μιας μέρας με δεκάδες συναντήσεις και συνεδριάσεις. Μας μίλησε με ηρεμία, με σταθερότητα, με ελπίδα, με πάθος, για μια διαδικασία που είναι άκρως ανταγωνιστική, αφού τον τίτλο διεκδικούν επτά ακόμη ελληνικές πόλεις, ώστε να είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης την ίδια χρονιά. Είναι η Ρόδος, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Σύρος, η Τρίπολη, η Ελευσίνα, η Σαλαμίνα και ο Πειραιάς.

Παραδέχεται ότι εμπειρία στα διοικητικά δεν έχει ιδιαίτερη, παρά μόνο το διάστημα που ήταν βοηθός του Γιάννη Χουβαρδά στο «Αμόρε». Πρόταση της έκανε τον περασμένο Νοέμβριο ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, Εκτορας Τσατσούλης, «ένας άνθρωπος με εμπειρία σε τέτοιες αποστολές. Είχε βοηθήσει και την Πάφο, που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

«Η Καλαμάτα μού ήταν πάντα ελκυστική, ερχόμουν εδώ για παραθερισμό ή για το Φεστιβάλ Χορού». Και μας εξηγεί ότι σ’ αυτή την προσπάθεια βοηθάει ενεργά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, όπως και ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ έχει συσταθεί μια ανεξάρτητη πολιτιστική εταιρεία, που ασχολείται αποκλειστικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας. Μιλάει με ενθουσιασμό για την πόλη της Καλαμάτας – «μια πόλη που έχει πολλή ζωντάνια. Συμβαίνουν πολλά εδώ, υπάρχουν τοπικοί σύλλογοι, χορωδίες, ωδεία, μουσικά σχολεία». Και βεβαίως η Καλαμάτα προσκαλεί και τους γειτονικούς δήμους του νομού Μεσσηνίας, που θα συμπεριληφθούν με τα πολλά μνημεία, απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους, που φιλοξενούνται στη γη της Μεσσηνίας. «Είναι μια προσπάθεια για να υπάρξει πολιτιστική ανάπτυξη στη νότια Πελοπόννησο. Αρχίζει ο τουρισμός να αναπτύσσεται, εφόσον γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι κάτι που θα βοηθήσει σε μιαν άλλη ανάπτυξη. Γι’ αυτό ήθελαν επικεφαλής έναν καλλιτέχνη».

Οσο για τα σχέδιά της στη διαδικασία υποστήριξης της υποψηφιότητας και στη διάρκεια του θεσμού, εφ’ όσον τον κερδίσει η Καλαμάτα; «Θέλω να καλέσουμε Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, όχι απλά να επισκεφθούν, αλλά να μείνουν για κάποιο καιρό στη Μεσσηνία ώστε να δημιουργήσουν μέσα από τη γνωριμία τους και την εμπλοκή τους με τον τόπο. Θα ήθελα να φτιαχτούν έργα καινούργια με αφετηρία αυτόν τον τόπο. Αυτά που τον χαρακτηρίζουν, η Ιστορία του, το ότι υπάρχουν τέσσερις εποχές, υπάρχει ανοιχτός χώρος, φύση που δεν έχει καταστραφεί, βουνό και θάλασσα κοντά, παραδοσιακά προϊόντα και έθιμα, όλα αυτά θα αναδειχθούν με σύγχρονο τρόπο και με μια φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Θέλουμε αυτό που θα φτιάξουμε για το 2021 να έχει ζωντάνια και να αφορά πρωτίστως τους νέους. Με τη συμμετοχή και την εμπλοκή της πόλης, θέλω τα project να ξεκινούν από εδώ και να αφορούν όλη την Ευρώπη», λέει η Ελενα Πέγκα.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η Ελενα Πέγκα ποντάρει στους συνεργάτες της (βοηθός της είναι η ηθοποιός Θεοδώρα Τζήμου, επειδή ήθελε να έχει έναν ακόμη καλλιτέχνη δίπλα της), στις ιδέες τους και στην καλή κτιριακή υποδομή που έχει η πόλη, πρώτα πρώτα με το εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού, που ακόμα λειτουργεί δοκιμαστικά και περιστασιακά. Και είναι πολύ αισιόδοξη…

Ποια είναι

Η Ελενα Πέγκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και σενάριο-συγγραφή θεατρικών έργων στο Λος Αντζελες. Στην Αμερική έζησε 10 χρόνια και τότε ξεκίνησε τη σκηνοθετική της καριέρα. Επέστρεψε στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’90 και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία, σενάρια. Εχει υπογράψει το σενάριο για την ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». Διδάσκει γραφή θεατρικού έργου στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα θεατρικά της κείμενα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη, ενώ τα λογοτεχνικά της από τις εκδόσεις Αγρα. Το 2012 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο «Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή