Αποστάσεις Μαξίμου από Κωνσταντοπούλου

Αποστάσεις Μαξίμου από Κωνσταντοπούλου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη αμηχανία υποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να θέσει ζήτημα εγκυρότητας διατάξεων που ψηφίσθηκαν από την προηγούμενη Βουλή με λιγότερες από 151 ψήφους, λόγω απουσίας των προφυλακισθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κ. Κωνσταντοπούλου, σε μία ακόμη ηχηρή παρέμβασή της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό UNFOLLOW, παραθέτει τη διαφοροποίησή της με τη συμφωνία που επετεύχθη με τους εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι».

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε να θέσει σαφή διαχωριστική γραμμή, τονίζοντας (Mega) ότι «για την κυβέρνηση, οι νόμοι αυτοί που πρέπει να ακυρωθούν θα ακυρωθούν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας νόμους που ήδη υπάρχουν με άλλους νόμους. Και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα επιτελέσει αυτό το έργο». Θέμα παροχής διευκρινίσεων από την κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω αυτήν την προσέγγιση και θα ήθελα να παρουσιαστεί ένας προβληματισμός και κάποια επιχειρήματα σε μεγαλύτερο βάθος, από την ίδια προφανώς». Αποστάσεις έλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος ανέφερε (Star) ότι η Κ.Ο. του κόμματος δεν θέτει θέμα ακυρότητας των νόμων επειδή απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α. από τις ψηφοφορίες της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θέσει τέτοιο θέμα ούτε όταν έγιναν οι ψηφοφορίες.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι κανένα νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή με τα «όχι», αθροιζόμενα με τον αριθμό των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α., να είναι περισσότερα από τα «ναι» και, όπως πρόσθεσε, «τα είχαμε ελέγξει». Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της κατήγγειλε ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να καταστήσει τη Χ.Α. ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής. Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση πού οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;».

Ζήτημα υπέρβασης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων από την πλευρά της προέδρου της Βουλής έθεσε το «Ποτάμι», ρωτώντας από πότε αυτή ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων, με ποια αρμοδιότητα θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής και εάν, τέλος, θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό της Βουλής, που απαιτείται να αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους “ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους” και να τοποθετηθεί καθαρά», καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Περισσού, «οι θέσεις που διετύπωσε η πρόεδρος της Βουλής για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτήματα και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση».

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «το επίμονο πάθος της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα – παρά την αποδοκιμασία των θέσεών της ακόμη και από το κόμμα της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή