Η Ελλάδα επιμένει στον δρόμο της διπλωματίας

Η Ελλάδα επιμένει στον δρόμο της διπλωματίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν ήθελε να γνωρίζουμε ποιος είναι, θα είχε προσλάβει υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Η χειρότερη ηθική ανταμοιβή γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι να βγει στη δημοσιότητα το όνομά του. Με μεγάλη επιμονή και επιμέλεια έχει φροντίσει να διαθέτει την οικονομική του στήριξη, επιλέγοντας να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο θόρυβος που δημιουργείται, ίσως, του κάνει ζημιά, ίσως τον αποθαρρύνει και τον στενοχωρεί» σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με το προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» που αναπαράχθηκε από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που είχε τίτλο «Ακόμα ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού αποκάλυψε στους «The Times» ότι την αμοιβή του δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργάζεται και η Αμάλ Αλαμουντίν –σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ– για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα επωμίσθηκε μεγάλος Ελληνας εφοπλιστής.

«Ομάδα ευεργετών»

Η πηγή της βρετανικής εφημερίδας δεν ξεκαθαρίζει αν η προηγούμενη κυβέρνηση χτύπησε την πόρτα του εφοπλιστή ή αν ο ίδιος προσφέρθηκε οικειοθελώς να βοηθήσει. Για να μάθουμε, απευθυνθήκαμε στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. «Δεν γνωρίζω», απάντησε, όταν του ζητήσαμε να ρίξει φως στο μυστήριο. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση υψηλής λεπτότητας και γνήσιου πατριωτισμού».

Πάντως και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του βρετανικού δικηγορικού γραφείου, σε ερώτηση της βρετανικής εφημερίδας, απάντησε ότι την αμοιβή του γραφείου του, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται περίπου στις 200.000λίρες, έχει αναλάβει «μια ομάδα ευεργετών». Το γραφείο αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει λεπτομερή έκθεση στην ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Η γνωμοδότησή μας», δήλωσε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, «θα παραδοθεί μετά τις 30 Μαρτίου, όταν λήξει το χρονικό περιθώριο που έχει η Βρετανία να απαντήσει στο αίτημα της UNESCO για το αν αποδέχεται τη διαιτησία αναφορικά με την υπόθεση».

Κι άλλες συνεισφορές

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ο μυστηριώδης Ελληνας εφοπλιστής έχει συνεισφέρει οικονομικά και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις, όπως συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραμένοντας και σ’ αυτήν την περίπτωση στη σκιά, επιλέγοντας μια στάση που παραπέμπει σε ευεργεσία παλαιάς κοπής. Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών, όμως, λόγω της σπουδαιότητάς του, είναι «ερεθιστικό» για την κοινή γνώμη και όλοι αναζητούν τον άνθρωπο που «πληρώνει την Αμάλ Αλαμουντίν» στον αγώνα της διεκδίκησης.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι «η δικαστική οδός δεν είναι σίγουρο αν είναι η ενδεδειγμένη. Για το ελληνικό κράτος ο σωστός δρόμος είναι ο πολιτικός και ο διπλωματικός: Η διεύρυνση και η διεθνοποίηση μέσα από την UNESCO, τα διεθνή φόρα και την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή