«Οχι» σε κλήτευση Βενιζέλου στη δίκη για το «στικάκι»

«Οχι» σε κλήτευση Βενιζέλου στη δίκη για το «στικάκι»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλήτευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία ενδέχεται μελλοντικά να πραγματοποιηθεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα χέρια του προέδρου κ. Νικόλαου Πάσσου κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παρά το γεγονός ότι η γραμματέας του κ. Βενιζέλου, κ. Σοφία Μπέλμπα, διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν κράτησε στην κατοχή του το στικάκι «ούτε δευτερόλεπτο», καθώς εκείνη το αποθήκευσε στο γραφείο της, η εισαγγελέας του δικαστηρίου κ. Ξένη Βασιλοπούλου – Δημητρίου έκρινε σκόπιμο να ζητήσει την κλήτευση του κ. Βενιζέλου προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας.

Τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου ωστόσο είχαν -επί του παρόντος- αντίθετη άποψη και απέρριψαν το εισαγγελικό αίτημα κρίνοντας ότι «δεν συντρέχει περίπτωση κλήτευσης», χωρίς ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, αυτό να αποκλείει μελλοντική ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Της υποβολής του εισαγγελικού αιτήματος είχε προηγηθεί η κατάθεση της γραμματέως του κ. Βενιζέλου, Σοφίας Μπέλμπα, η οποία επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ότι σε εκείνη ανήκει ο κωδικός «ΣΟΦΙΑ», ο οποίος φαίνεται να έχει «μπει δυο φορές στο usb με τη λίστα Λαγκάρντ. «Το στικάκι έφτασε στα χέρια μου τον Αύγουστο του 2011, όταν ο κ. Διώτης το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο». Οπως εξήγησε, το αποθήκευσε στο γραφείο της μέχρι την 1.10.2012 που πλέον δεν ήταν υπουργός και του το έδωσε την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο κ. Βενιζέλος το έβαλε παρουσία της σε ένα φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ως προς τον κωδικό «ΣΟΦΙΑ», η ίδια εξήγησε ότι άνοιξε δύο φορές το στικάκι για να βεβαιωθεί ότι ήταν το σωστό.

Ανώνυμη επιστολή

Αίσθηση προκάλεσε κατά την έναρξη της διαδικασίας η δήλωση του προέδρου ότι έφτασε στα χέρια του ανώνυμη επιστολή που σχετίζεται με την υπόθεση. Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενό της, ενημερώνοντας ωστόσο τους διαδίκους ότι μπορούν να λάβουν αντίγραφο.

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης. Ο μάρτυρας εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Παπακωνσταντίνου. «Θεωρώ αδιανόητο να έχει εμπλακεί. Η εποχή υπουργίας του ήταν πραγματικό κολαστήριο, ήταν η χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Τσούκαλης επισήμανε ότι «ένας ευφυής άνθρωπος, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του» και πρόσθεσε ότι «αυτό το usb άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια, και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς στην πορεία του».

«Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το επιχείρημα, γιατί τρία ονόματα και όχι και άλλα σαράντα;» σχολίασε ο πρόεδρος, δίνοντας το έναυσμα στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου να υποστηρίξει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στοχοποιήθηκε σκοπίμως».

Στο δικαστήριο κατέθεσε, τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η λίστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ατύπως ως βάση για έλεγχο αλλά όχι ως αποδεικτικό στοιχείο, καθώς αποτελεί παράνομο υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή