Ενόχληση Μαξίμου για τις αποφάσεις

Ενόχληση Μαξίμου για τις αποφάσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία της κυβέρνησης για τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε χθες το βράδυ ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού υποστήριξε ότι η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επετεύχθη με δυσκολία, δεν έκρυψε την ενόχληση της Αθήνας για το γεγονός ότι «δεν αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ», όπως και ότι η εικόνα που είχε η κυβέρνηση ήταν ότι η ΕΚΤ «ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία».

«Για εμάς το άμεσο θέμα είναι να αυξηθεί το όριο στα έντοκα γραμμάτια», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης και εξέφρασε την απορία του για τη στάση του κ. Ντράγκι.

«Ενώ είπε θετικά πράγματα για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και τη σημασία του να υπάρχουν διαθέσιμα τα 10,9 δισ. ευρώ δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τη συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup». Ο αντιπρόεδρος ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες. «Το πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, αλλά δεν είναι οξύ», είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε πιο σοβαρό πρόβλημα απ’ ό,τι είχαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 οπότε αυξήθηκε το όριο έκδοσης εντόκων». Και ακριβώς με αυτό το επιχείρημα επικαλέστηκε και πάλι τη στάση της ΕΚΤ έναντι της χώρας και αναρωτήθηκε ρητορικά «γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «η 5η αξιολόγηση έχει τελειώσει» και ότι μετά την τελευταία συμφωνία «ξεφύγαμε από τα μνημόνια και κινούμαστε εκτός του πλαισίου της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης». Μίλησε για ένα νέο «ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα γίνει αποδεκτό στο Eurogroup της Δευτέρας. «Το πακέτο είναι απόλυτα επεξεργασμένο και όπου χρειάζεται υπάρχουν ποσά», είπε χαρακτηριστικά και επιβεβαίωσε ότι στα έξι μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση «θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη δημιουργία πιο σταθερής φορολογικής διοίκησης». Και με αυτό το σκεπτικό υποστήριξε ότι «θα υπάρξει εκταμίευση πόρων, όταν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», επικαλούμενος και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ που είπε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, όχι μόνον ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν καμία βάση» οι φήμες περί όχλησης του Μαξίμου για τις διαρκείς δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, αλλά επιπλέον τόνισε ότι «μια ορχήστρα είναι καλή όταν δεν παίζουν όλα τα όργανα τον ίδιο ρυθμό» και υπονόησε ότι ο υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως υπονομεύεται και από δυνάμεις εντός της χώρας «που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Ερωτηθείς σχετικά, ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι ήδη έχουν παρατηρηθεί «αρρυθμίες στην κυβέρνηση», αλλά τις αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε νέο υπουργικό σχήμα αντιμέτωπο με τέτοιες απαιτήσεις και τόνισε ότι δική του δουλειά είναι να επισημαίνει και να διορθώνει «τις αδυναμίες μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή