Στην ατζέντα, ΜΟΕ με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ

Στην ατζέντα, ΜΟΕ με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη πολιτικών πρωτοβουλιών, που όταν εξελιχθούν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στην εξωτερική πολιτική, σχεδιάζει και ήδη συζητάει με εταίρους, συμμάχους και τρίτες χώρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Καίρια στοιχεία αυτής της στρατηγικής είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με την Αθήνα να μελετά ήδη το μοντέλο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μπορεί να υιοθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων, και η ενισχυμένη στήριξη της Λευκωσίας μέσω μιας κοινής επιτροπής ειδικών επιστημόνων που θα βοηθήσει σε πολιτικό, επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρόκειται να συζητήσει με τρίτες χώρες για το αν θα δεχθεί τη διέλευση αγωγών από το ελληνικό έδαφος. Η πολιτική ενεργειακής ανεξαρτησίας είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν υπαγορεύεται από άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν απευθείας αγωγούς με τη Ρωσία, τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη προφανώς στη Γερμανία. Με την ίδια διάθεση αναβαθμισμένης συνεργασίας θα κινηθεί η κυβέρνηση και προς το Πεκίνο. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ο κ. Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης θα μεταβούν στην Κίνα για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα τον Μάιο.

Η πρώτη άτυπη συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την περιπέτεια με τη ΝΟΤΑΜ που «διχοτομούσε» το Αιγαίο θα γίνει σήμερα ή αύριο στη Ρίγα της Λεττονίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Κοτζιά και Τσαβούσοβλου, στο περιθώριο του συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε., στο οποίο παίρνουν μέρος και οι υπό ένταξη χώρες.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, η Αθήνα συζητάει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με θέμα τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Πρόκειται για μια καλοπροαίρετη αλλά και αμφιλεγόμενη ιδέα, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Κορυφαία πηγή του ΥΠΕΞ που γνωστοποίησε το θέμα επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσουν ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ και η σχετική προπαγάνδα με την παραχάραξη της Ιστορίας. Ερωτηθείσα η ίδια πηγή αν με την υπόθεση αυτή συμφωνεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που έχει άλλη προσέγγιση στο θέμα της ονομασίας, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση στο πρόβλημα αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού, ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής όσον αφορά την ονομασία. Το θέμα αυτό επιδέχεται περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς μπορεί η Ελλάδα να θέσει το θέμα του αλυτρωτισμού, αλλά το ζήτημα είναι τι θα θέσει η ΠΓΔΜ, κατά συνέπεια, το ζήτημα της ΠΓΔΜ είναι ανοιχτό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Πηγές του ΥΠΕΞ τόνιζαν χθες ότι ήδη το θέμα αυτό έχει βρει υποστηρικτές, πολλές χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, ενώ συζητήσεις με θρησκευτικές κοινότητες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αραβικές χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης εν ευθέτω χρόνω.

Πρόταση νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου στο Κοινοβούλιο, που θα προβλέπει ότι διακομματική επιτροπή της Βουλής θα αναλαμβάνει την έγκριση των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή